Együttműködés Pakrac és Daruvar városokkal

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete 2019. április hónapban megbeszéléseket folytatott a horvátországi Pakrac (Pakrác) és Daruvar (Daruvár) városokkal, melyeken új együttműködési lehetőségek kerültek szóba. A találkozókon a felek arról döntöttek, hogy közös pályázatot nyújtanak be az Interreg V-A Magyarország-Horvátország 2014-2020 határ... Tovább olvasom »

VII. "Passió örökség" Szalántán

A Zornica Alapítvány, a zágrábi „Pasionska baština” Egyesület és a Szalántai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében 2019. március 30-án került megrendezésre a VII. Passió örökség egyházi szimpózium. A szalántai IKSZT-ben (Művelődési ház), a délutáni órákban kezdődő ülés fő témája a nagyböjt volt. A kerekasztalt Szalánta képviseletében Sti... Tovább olvasom »

Gatjal Đurđica könyvbemutatója

2019. március 26-án az MHTI és az August Šenoa Horvát Klub szervezésében megrendezésre került a pozsegai tanárnő, Gatjal Đurđica könyvének bemutatója. A nemrégiben megjelent könyv a Živi svoj vlastiti život (Éld a magad életét) címet viseli, melyet a Josip Lang zágrábi kiadó jelentetett meg. Ahogyan a könyv címe is sugallja, eg... Tovább olvasom »

Az Eszéki Egyetem napja Pécsett

A Pécsi Tudományegyetem Nemzetközi Tavasz elnevezésű programjának keretein belül 2019. március 20-án bemutatkozhatott Pécsett a PTE egyik fontos partnere, az eszéki Josip Juraj Strosmayer Egyetem. A nap folyamán megtartott közös sportesemények mellett a rendezvény fő eseményét a Művészetek és Irodalom Házában tartották, ahol ünnepi nyitóbeszédek... Tovább olvasom »

Zvonko Milas államtitkár látogatása az Intézetben

A Határon Túli Horvátok Állami Hivatalának háromtagú delegációja egynapos látogatást tett Pécsett 2019. január 29-én, melynek keretében meglátogatták a Jókai tér 11. szám alatt működő Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetét. A horvátországi vendégeket, Zvonko Milas államtitkár urat, Milan Bosnjakot és Martina Tomas hölgyet, az Intézet igazga... Tovább olvasom »

A pécsi horvát főkonzul látogatása

2019. január 11-én a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetébe látogatott Drago Horvat a Horvát Köztársaság új pécsi főkonzulja. A látogatás során megtekintette székházunkat és megismerkedett Intézetünk munkatársaival, akik tájékoztatták az MHTI működésének feltételeiről, a felmerülő problémákról és tervekről. A kétórás megbeszélés során kiem... Tovább olvasom »

Horvát földrajztanárok továbbképzése Zágrábban

A Horvát Földrajzi Társaság és a Zágrábi Tudományegyetem Természettudományi Karának szervezésében 2019. január 9-10-én a Hotel „Antunović“ Kongresszusi termében hatvanötödik alkalommal tartottak továbbképzést földrajztanárok számára. A kétnapos szemináriumon több mint háromszáz földrajztanár vett részt egész Horvátországból. A tizenkét előadó eg... Tovább olvasom »

12. Rijekai filológiai napok

Idén 12. alkalommal november 8-10. rendezték meg Rijekában a Rijekai filológiai napokat. A háromnapos nemzetközi biennális konferenciát a rijekai Bölcsészettudományi Kar Horvát Nyelv és Irodalom Tanszéke szervezi kétévente. Az idei konferenciára jelentkező előadók három szekcióban számolhattak be kutatásaik eredményeiről: 1. Nyolcas évszámok a n... Tovább olvasom »

Véget ért a 14. kroatisztikai konferencia Pécsett

Idén ősszel már 14. alkalommal rendezték meg Pécsett a Nemzetközi Tudományos Kroatisztikai Konferenciát a pécsi Vasváry-villában. A több mint 70 előadó részvételével, öt szekcióban lezajlott tudományos rendezvény idén három fő témacsoport köré összpontosult:

Tovább olvasom »

Földrajztanárok szakmai gyakorlata Pécsett

Közel száz földrajztanár érkezett Pécsre 2018. szeptember 29-én horvátországi szakmai-koordinációs és pécsi horvát intézmények (Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete, „Miroslav Krleža“ Horvát Oktatási Központ, Pécsi Horvát Színház) együttműködésének köszönhetően. A horvátországi vendégek meglátogatták Pécs város nevezetesebb helyszíneit, tö... Tovább olvasom »

Szakmai látogatás Alsómiholjácon

Két pécsi intézmény, a Pécsi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Horvát Tanszékének és a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének munkatársai, illetve a Croatica Médiaközpont főszerkesztője, Pavić Blažetin Branka, 2018. szeptember 21-én egynapos szakmai látogatást tettek Alsómiholjácon. A pécsi delegációt elsőként a Városi Könyvtár ig... Tovább olvasom »

XIV. NEMZETKÖZI KROATISZTIKAI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA - Program

XIV. NEMZETKÖZI KROATISZTIKAI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA

Pécs, 2018. október 19-20.


A konferencia szervezői: Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete, PTE Bölcsészettudományi Kar Horvát Tanszék, PAB Szlavisztikai Bizottsága, Vajdasági Horvátok Kulturá... Tovább olvasom »

Eszéki kerekasztal-beszélgetés a helytörténeti gyűjtemények szerepéről

Az Eszéki Városi és Egyetemi Könyvtár, a Szlavóniai, Baranyai és Szerémségi Könyvtárosok Egyesületének és a Horvát Könyvtárosok Egyesületének szervezésében 2018. szeptember 20-án kerekasztal-beszélgetést tartottak az eszéki könyvtár American Corner részlegén, ahol több, a környező országokból érkező szakember, kutató számolt be a helytörténeti g... Tovább olvasom »

Németh László műfordító tábor

Idén harmadszor rendezték meg augusztus 13-tól 19-ig Lakiteleken a „Németh László” műfordítói tábort, amely az ott működő Népfőiskola és a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány közreműködésével jött létre. Mintegy ötven fiatal fordító érkezett a táborba Magyarországon kívül Horvátországból, Szerbiából, Ukrajnából, Romániából... Tovább olvasom »

XIV. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete (MHTI), a PTE Bölcsészettudományi Kar Szlavisztikai Intézet Horvát Tanszéke, a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete és a PAB Szlavisztikai Bizottsága kétévenként kroatisztikai tudományos konferenciát szervez. Az idei XIV. konferenciára 2018. október 19-20-án kerül sor az MTA Pécsi Akadémiai Bizottsá... Tovább olvasom »

Magyarországi horvát oktatás napja

Az Országos Horvát Önkormányzat szervezésében második alkalommal rendezték meg a Magyarországi horvát oktatás napját. A pécsi Miroslav Krleža Horvát Oktatási Központban 2018. május 27-én tartott ünnepségen felavatták az 1722-ben alapított első pécsi horvát iskola eredeti emléktábláját, majd az iskola diákjainak kulturális programja következett.... Tovább olvasom »

„Urbani Šokci 13” - Nemzetközi kerekasztal-beszélgetés

13. alkalommal rendezték meg az „Urbani Šokci” Nemzetközi Konferenciát, amely az eszéki „Šokačka grana” Egyesület, a szabadkai Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete, a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete, a horvátországi „Vinkovački šokački rodovi“ Egyesület és idén először a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum társszervezésében valósult me... Tovább olvasom »

Horvátországi tanulmányút (Sisak, Zrin, Ozalj, Zágráb)

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete és a Pécsi Tudományegyetem, Horvát Tanszék szervezésében a tanszék hallgatói, valamint oktatói és az Intézet munkatársai 2018. április 19-től 21-ig horvátországi tanulmányi kiránduláson vettek részt. A Horvát Köztársaság pécsi Főkonzulátusa és Sziszek-Monoszló megye (horvátul Sisačko-moslavačka župani... Tovább olvasom »

Erasmus+ szakmai gyakorlat Pécsett

Az Erasmus+ program keretein belül Bernarda Pavičić és Ivona Pavičić hallgatók három hónap szakmai gyakorlatra érkeztek Pécsre 2018 márciusában. A gyakorlat során szeretnének megismerkedni azokkal a módszerekkel, eszközökkel és szabályokkal, melyek szükségesek a munkához való felkészüléshez, a professzionális szakmai követelmények elsajátításáho... Tovább olvasom »

Urbani Šokci Nemzetközi kerekasztal-beszélgetés

A 13. „Urbani Šokci” Nemzetközi Konferenciát 2018. május 4-én és 5-én rendezik meg Eszéken és Mohácson. Az esemény szervezői az eszéki „Šokačka grana” Egyesület, a szabadkai Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete, a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete, a horvátországi „Vinkovački šokački rodovi“ Egyesület és a mohácsi Kanizsai Dorottya Mú... Tovább olvasom »

Pécsre látogattak a zágrábi doktori iskola hallgatói

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete szervezésében 2018. április 7-én és 8-án a Zágrábi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Horvát Kultúra doktori iskola hallgatói Pécsre látogattak az iskola vezetőjével, prof. dr.sc. Stipe Boticával. A hallgatókat a Magyarországi horvátok kultúrája című kurzus keretein belül fogadta Blazsetin Istv... Tovább olvasom »

VI. Passió örökség

A Zornica Alapítvány szervezésében 2018. március 18-án került megrendezésre a VI. Passió örökség konferencia Budapesten a HOSIG könyvtárában, melynek témája Nagyböjt és húsvét a magyarországi horvátoknál volt. A kerekasztalt Jozo Čikeš, a horvátországi Pasionska baština egyesület elnöke nyitotta meg. Az előadók sorai közt a MHTI képviseletében T... Tovább olvasom »

Tudományos ülés Szutsits Pál Mátyás tiszteletére

A Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete 2018. március 8-án a szabadkai Augustinianum Lelkipásztori Központban tartotta LIII. tudományos ülését, amit Pavao Matija Sučić (Szutsits Pál Mátyás 1767. január 11. – 1834. április 13.) püspök születése 250. évfordulójának szenteltek.
Dr. Pero Aračić a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia Diak... Tovább olvasom »

Új székhelyen a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete

Pécs városközpontjában, a Jókai tér 11. szám alatt ünnepélyes keretek között megnyitották a Horvát Házat, a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének és az Országos Horvát Önkormányzat pécsi irodájának új otthonát. A megnyitón elsőként Zvonko Milas, a Horvát Köztársaság Határon Túli Horvátok Központi Hivatalának államtitkára tartott beszédet... Tovább olvasom »

Pavao Matija Sučić – nemzetközi konferencia

A Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia Diakovári Regionális Intézete együttműködve a Diakovár-szerémi Egyházmegyével, a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézetével, a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetével, valamint a zágrábi Horvát Írószövetséggel nemzetközi tudományos konferenciát szervezett Pavao Matija Sučić (Szutsits Pál Mátyás 1767... Tovább olvasom »

Konferencia Diakovárban

A Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia Diakovári Regionális Intézete együttműködve a Diakovár-szerémi Egyházmegyével, a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézetével, a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetével, valamint a zágrábi Horvát Írószövetséggel nemzetközi tudományos konferenciát szervez Pavao Matija Sučić (Szutsits Pál Mátyás 17... Tovább olvasom »

Író-olvasó találkozó Božica Jelušićtyal

A Horvát Köztársaság Pécsi Főkonzulátusa, a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete és az August Šenoa Horvát Klub szervezésében 2017. december 1-én megrendezett író-olvasó találkozón Božica Jelušić horvát írónőt ismerhették meg az érdeklődők. A vendéggel Blazsetin István beszélgetett életéről, irodalmi munkásságáról, a nyelv szerepéről, művé... Tovább olvasom »

Marija Jurić Zagorka Napok

Az idén 11. alkalommal rendezték meg Zágrábban a Marija Jurić Zagorka Napokat, melynek keretében 2017. november 24-én és 25-én tudományos irodalmi konferenciát tartottak. A konferencián a horvát írónő halálának 60. évfordulójáról emlékeztek meg, aki első női újságíróként, a magyar nyelv ismeretének köszönhetően 1906/07-ben magyar és horvát újság... Tovább olvasom »

Az MHTI pozsegai bemutatkozása

Az MHTI és a Matica hrvatska Egyesület pozsegai szervezete között létrejött együttműködésnek köszönhetően 2017. november 14-én Pozsegán mutatkozott be a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete. Vesna Vlašić, a tagszervezet pozsegai elnökének meghívására, egynapos látogatáson vettek részt az Intézet munkatársai. Pozsega városa gazdag épített é... Tovább olvasom »

MHTI és "Szótár" bemutató Verőcén

A magyar-horvát diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulója alkalmából a verőcei Városi Könyvtár és a Verőce-Drávamente Megyei Horvát Gazdasági Kamara szervezésében 2017. október 27-én a Városi Könyvtárban került bemutatásra a Horvát-magyar szótár és a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete. A budapesti Croatica Kiadó gondozásában m... Tovább olvasom »

XVI. „Vujkov Bálint” Napok

A három napos „XVI. Bálint Vujkov Emléknapok” a szabadkai „Hrvatska čitaonica” Egyesület, a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete és a pécsi Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete szervezésében 2017. október 20-án és 21-én a Szabadkai Városi Könyvtárban nemzetközi tudományos konferenciát rendeztek. A két napos nemzetközi tudományos konferen... Tovább olvasom »

MHTI bemutatkozása Varasdon

A 47. alkalommal megrendezett Varasdi Barokk Esték kísérőprogramjaként 2017. szeptember 27-én a Varasdi Nemzeti Színház Európa Média termében mutatkozott be a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete. Fischer Ernest horvát író köszöntő beszéde után a pécsi intézet megalapításáról, munkájáról és kiadványairól dr. Blazsetin István intézetvezető... Tovább olvasom »

Szakmai tudományos konferencia Zadarban

A Zadari Tudományegyetem Óvodapedagógus- és Tanítóképző Intézetének szervezésében 2017. szeptember 21. és 23. között „Identitás és sokszínűség a nevelésben és oktatásban” címmel szakmai tudományos konferenciát rendeztek Zadarban. Számos horvátországi és külföldi előadó mellett a konferencián részt vett dr. Blazsetin István az MHTI igazgatója és... Tovább olvasom »

Előadás az MHTI tevékenységéről Varasdon

Közép-Horvátország egyik legnagyobb fesztiválját, a Varasdi Barokk Estéket idén 47. alkalommal rendezik meg szeptember 22. és október 2. között. Jelentőségéről sokat elmond, hogy a fesztivál állandó fővédnöke a Horvát Köztársaság elnöke, valamint már 20 éve nemzeti rangú rendezvényként tartják számon. Néhány évre visszamenőleg a Barokk Esték sze... Tovább olvasom »

Németh László műfordítói tábor

Németh László műfordítói tábort rendeztek a Lakiteleki Népfőiskolán 2017. augusztus 21-27. között, ahol a horvát fordító műhelyt a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének munkatársa, Trubics Lilla vezette. Kiss Gy. Csaba szakmai vezetésével a táborban mintegy ötven résztvevő és közel ennyi vendégelőadó vett részt, akik közép-európai nyelve... Tovább olvasom »

Nemzetközi konferencia Slavonski Brodban

Az Eszéki Neveléstudományi Kar valamint a Poznani Lengyel és Klasszika Filológia Kar szervezésében kétnapos nemzetközi konferenciát rendeztek 2017. június 26-án és 27-én Tadijino stoljeće: povijest, kultura, identitet (Tadija évszázada: történelem, kultúra, identitás) címmel. A Slavonski Brodban és a neves horvát költő, Dragutin Tadijanović szül... Tovább olvasom »

A „Hercegszántói horvát tájszótár“ zágrábi bemutatója

A Matica hrvatska Nagytermében 2017. június 1-én került bemutatásra Mándity Zsivkó „Hercegszántói horvát tájszótára“. Az esemény a pécsi Intézet és a Matica hrvatska szervezésében valósult meg. A megjelenteket a szervezők nevében Stjepan Damjanović akadémikus, a Matica hrvatska elnöke és Blazsetin István, az MHTI igazgatója köszöntötték.

Tovább olvasom »

A „Hercegszántói horvát tájszótár” bemutatója Pécsett

A hercegszántói és eszéki bemutató után a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete Pécsett is megrendezte Mándity Zsivkó: „Hercegszántói horvát tájszótár” című, az Intézet gondozásában megjelent kiadványának bemutatóját.
A könyvbemutatóra 2017. május 17.-én került sor az „August Šenoa” Horvát Klubban. A tájszótárak összeállításával kap... Tovább olvasom »

„Urbani Šokci 12“ nemzetközi konferencia Eszéken és Palonában

Az eszéki „Sokačka grana“ Egyesület, a szabadkai Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete, a pécsi Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete és a „Vinkovački šokački rodovi“ Egyesület szervezésében 2017. május 5-én Eszéken és május 6-án a vajdasági Palona (horvát nevén Plavna) községben került megrendezésre az „Urbani Šokci 12” nemzetközi konfere... Tovább olvasom »

Tanulmányút Horvátországba (Karlovac-Ogulin-Selce-Krk-Rijeka)

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének munkatársai valamint a Pécsi Tudományegyetem Horvát Tanszékének oktatói és diákjai háromnapos horvátországi tanulmányi kiránduláson vettek részt 2017. április 27-től 29-ig. Az út első állomása Karlovac (Károlyváros) megye központjába, Karlovacba vezetett, hiszen a Horvát Köztársaság pécsi Főkonzulá... Tovább olvasom »

A "Hercegszántói tájszótár" bemutatója Zágrábban

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete és a Matica hrvatska szeretettel meghívja Önt Mándity Zsivkó: "Hercegszántói horvát tájszótár" című kiadványának bemutatójára. A bemutató időpontja és helyszíne2017. június 1., csütörtök, 12 óra, Matica hrvatska Nagyterem, 10000 Zagreb, Strossmayerov trg 4. Köszöntőt... Tovább olvasom »

Az MHTI küldöttsége a Matica hrvatska székhelyén

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének igazgatója dr. Blazsetin István és tudományos munkatársa Bality Szilveszter valamint a Croatica Médiaközpont főszerkesztőasszonya Pavić Blažetin Branka megbeszélést folytattak Zágrábban a legrégebbi horvát kulturális intézmény, a „Matica hrvatska” elnökével, Stjepan Damjanović akadémikussal. A talá... Tovább olvasom »

Az „Oj, Kozaru, ti selo na brijegu …” című könyv zágrábi bemutatója

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete, a Nagykozári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a „Pasionska baština” Egyesület szervezésében 2017. április 20-án a Horvát Írószövetség zágrábi székházában másodszor került bemutatásra a nagykozári horvátok múltját és jelenét bemutató kötet. A kiadványról Pavić Blažetin Branka szerkesztő, dr. Barics... Tovább olvasom »

A "Hercegszántói tájszótár" bemutatója Pécsett

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete és az August Šenoa Horvát Klub szeretettel meghívja Önt Mándity Zsivkó: "Hercegszántói horvát tájszótár" című kiadványának bemutatójára.


A bemutató időpontja és helyszíne:

2017. május 17., szerda, 18 óra
August Šenoa Horvát Klub, 7624 Pécs, Esze T. u. 3.
<... Tovább olvasom »

„Urbani Šokci 12“ Nemzetközi Konferencia Eszéken és a vajdasági Palonában

A XII. „Urbani Šokci” Nemzetközi Konferenciát 2017. május 5-én és 6-án rendezik meg Eszéken és a vajdasági Palona (Plavna) községben. Az esemény szervezői az eszéki „Šokačka grana” Egyesület, a szabadkai Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete, a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete, valamint a horvátországi „Vinkovački šokački rodovi“ Egyesül... Tovább olvasom »

Elsőként Hercegszántón került bemutatásra a „Hercegszántói horvát tájszótár”

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének legújabb kiadványát elsőként a hercegszántói Művelődési Ház könyvtárában mutatták be 2017. március 16-án. A helyszínválasztás nem véletlen, ugyanis az említett kiadvány több okból is kötődik a településhez. Amellett hogy a helyi horvát közösség tájnyelvét dolgozza fel, maga a szerző Mándity Zsivk... Tovább olvasom »

A "Hercegszántói horvát tájszótár" bemutatója

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete és Hercegszántó Horvát Nemzetiségi Önkormányzata szeretettel meghívja Önt

 

Mándity Zsivkó

 

Hercegszántói horvát tájszótár


című kiad... Tovább olvasom »

Könyv a nagykozári horvátokról

A nagykozári Művelődési Házban 2016. november 26-án került bemutatásra a település horvát közösségének múltját és jelenét bemutató horvát nyelvű kiadvány. A kötetet Pavić Blažetin Branka szerkesztő és több fejezet szerzője, dr. Barics Ernő a nagykozári horvátok nyelvéről írt fejezet szerzője és Bality Szilveszter, a nagykozári horvátok történeté... Tovább olvasom »

Előadás a magyarországi horvátok irodalmáról Samoborban

A Magyar hét elnevezésű programsorozat részeként 2016. november 24-én dr. Blazsetin István és dr. Barics Ernő előadást tartottak a horvátországi Samobor városában. Dr. Blazsetin István a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének igazgatója a magyarországi horvátok irodalmáról beszélt, míg az Intézet korábbi igazgatója, dr. Barics Ernő a pécs... Tovább olvasom »

Eszéki kerekasztal beszélgetés a Zrínyiekről

Nagyszámú közönség előtt „Szigetvár ostroma és a Zrínyiek a horvátok és a magyarok kulturális emlékezetében” címmel kerekasztal beszélgetést tartottak az eszéki Képzőművészeti Múzeumban a helyi Matica hrvatska szervezésében 2016. november 22-én. A beszélgetésen részt vett dr. Blazsetin István a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének igazg... Tovább olvasom »

"Oj, Kozaru, ti selo na brijegu ..." - könyvbemutató

A Nagykozári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete tisztelettel meghívja az 

 

„Oj, Kozaru, ti selo na brijegu...”

 

című kiadvány 2016. november 26-án 16 órakor a helyi Művelődési Házban tartandó bemutatójára.

 

Tovább olvasom »

Lezárult a XIII. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia Pécsett

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete (MHTI), a PTE Bölcsészettudományi Kar Szlavisztikai Intézet Horvát Tanszéke, a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete és a PAB Szlavisztikai Bizottsága kétévenként kroatisztikai tudományos konferenciát szervez. Az idei 13. konferenciára 2016. október 21-22-én került sor az MTA Pécsi Akadémiai Bizottsá... Tovább olvasom »

XI. Nemzetközi Szlavisztikai Napok Szombathelyen

Az idei szombathelyi szlavisztikai napokat 2016. október 14-15-én rendezték meg a szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar székhelyén. Az elmúlt 35 év alatt a szombathelyi Nemzetközi Szlavisztikai Napokon közel 1500 szlavista vett részt. A résztvevők számát illetően az ötödik konferencia volt a legnépesebb, amikor közel 450 résztvevő érk... Tovább olvasom »

„Horvát kisebbségi közösségek a környező országokban“ – tudományos kollokvium

A Croatica Médiaközpont főszerkesztője Pavić Blažetin Branka 2016. október 12-én részt vett a környező országok horvát kisebbségi közösségeinek történetével, aktuális helyzetével és kihívásaival foglalkozó, Vukovárban megrendezett tudományos tanácskozáson a kisebbségi médiumok identitásmegőrző szerepéről tartott előadást. A kollokviumot a Vukova... Tovább olvasom »

XIII. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia - Program

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete (MHTI), a PTE Bölcsészettudományi Kar Szlavisztika Intézet Horvát Tanszéke, a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete és a PAB Szlavisztikai Bizottsága kétévenként tudományos konferenciát szervez.

 

A kétévente megrendezésre kerülő Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferenciák c... Tovább olvasom »

A zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtár munkatársai Pécsett és Szigetváron

A szigetvári csata 450. évfordulójára emlékezve, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtár munkatársai 2016. szeptember 16-án Szigetváron jártak és lerótták tiszteletüket Zrínyi Miklós előtt, aki Szigetvárt és Európát védelmezve halt hősi halált.

Tovább olvasom »

Mihálovics János: Gyakorlati illír nyelvtan

A Vajdasági Horvátok Kulturális Intézetének szervezésében 2016. június 26-án mutatták be Mihálovics János Gyakorlati illír nyelvtanának hasonmás kiadását, ami az eszéki Matica hrvatska Egyesület gondozásában jelent meg 2016-ban. Az eredeti kiadvány érdekessége, hogy 1874-ben látott napvilágot Baján, a horvát nyelvterület peremvidékén és mind a m... Tovább olvasom »

Konferencia a magyarországi nemzetiségek integrációjáról

„Együttélési modellek a Kárpát-medencében. Történelmi tapasztalat és hagyomány: nemzetiségek integrációja a Kárpát-medencében” címmel konferenciát szerveztek 2016. június 8-9-én Kövér László, az Országgyűlés elnökének fővédnökségével Budapesten.

Tovább olvasom »

Nyelv, kultúra, etnicitás … – identitás

„Nyelv, kultúra, etnicitás … – identitás“ címmel nemzetiségi konferenciát tartottak a pécsi Lenau Házban 2016. június 3-4-én. A konferencia a Lenau Egyesület, a németországi Külföldi Kapcsolatok Intézete, a PAB Kisebbségkutató Munkabizottsága és a PTE BTK Germanisztikai Intézete szervezésében valósult meg. A kétnapos tanácskozáson részt vettek a... Tovább olvasom »

XIII. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete (MHTI), a PTE Bölcsészettudományi Kar Szlavisztika Intézet Horvát Tanszéke, a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete és a PAB Szlavisztikai Bizottsága kétévenként tudományos konferenciát szervez.

 
Tovább olvasom »

„Urbani Šokci 11“ Nemzetközi Konferencia Eszéken és Vinkovciban

Međunarodni okrugli stol URBANI ŠOKCI 11 s temom „Zemlja u panonskoj kulturi hrvatskih subetničkih skupina. Šokačko-bunjevačka terrafilija“ održan je 6. - 7. svibnja 2016. u Osijeku i Vinkovcima u organizaciji Šokačke grane u Osijeku, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj iz Pečuha i Vinkovačkih... Tovább olvasom »

Pécsre látogattak a "Hrvatska matica iseljenika" munkatársai

2016. május 6-án Pécsre látogatott a zágrábi "Hrvatska matica iseljenika" küldöttsége. Marin Knezović igazgatót és munkatársait Vesna Haluga, a Horvát Köztársaság pécsi konzulátusának főkonzul-asszonya, Blazsetin István, a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének igazgatója, Branka Pavić Blažetin, a Hrvatski glasnik hetilap főszerkesztője é... Tovább olvasom »

„Urbani Šokci 11“ Nemzetközi Konferencia Eszéken és Vinkovciban

A XI. „Urbani Šokci” Nemzetközi Konferenciát 2016. május 6-án és 7-én rendezik meg Eszéken és Vinkovciban. Az esemény szervezői az eszéki „Šokačka grana” Egyesület, a szabadkai Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete, a pécsi Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete, valamint a horvátországi „Vinkovački šokački rodovi“ Egyesület. Az idei kereka... Tovább olvasom »

Közép-európai irodalmi párbeszédek

Magyarország Dubrovniki Tiszteletbeli Konzulátusa, a Dubrovniki Tudományegyetem, valamint a Caboga Stiftung Alapítvány tudományos tanácskozást rendezett „Közép-európai irodalmi párbeszédek - kultúrák, nyelvek és irodalmak érintkezése” a dubrovniki Bunić Kaboga Villában 2016. április 13. és 16. között. Az összehasonlító tudományok eszközeinek fel... Tovább olvasom »

A „Šokačka grana“ Egyesület bemutatkozása Pécsett

Az August Šenoa Horvát Klub, a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete, a Zornica Alapítvány valamint az August Šenoa Asszonykórus meghívására 2016. április 5-én Pécsett vendégeskedett az eszéki „Šokačka grana“ Egyesület. A szervezetet Marko Josipović elnök, Vera Erl tiszteletbeli elnök és Ana Muhar alelnök mutatták be.

Tovább olvasom »

Nemzetiségekért Díjjal tüntették ki dr. Barics Ernőt

Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából 2015. december 17-én Nemzetiségekért Díjakat adott át a Pesti Vigadóban. Az említett Díjat azok a személyiségek, szervezetek vagy nemz... Tovább olvasom »

Az MHTI bemutatkozott Zágrábban

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetét az Országos Horvát Önkormányzat alapította 2004-ben. Az elmúlt több mint egy évtizedben számos rendezvény köthető a nevéhez, kiadói tevékenysége keretében 17 kötet jelent meg és szoros együttműködést alakított ki több horvát intézménnyel is a régió különböző országaiból. A zágrábi Hrvatska matica ise... Tovább olvasom »

Előadás az MHTI tevékenységéről Zágrábban

A Hrvatska matica iseljenika és a Zágrábi Magyar Kulturális Intézet szeretettel meghívja Önt 2015. november 17-én 13 órakor kezdődő műsorára, melyen bemutatkozik a 

 

Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete

 

Helyszín: Hrvatska matica iselje... Tovább olvasom »

XIV. „Balint Vujkov“ Napok

Idén 2015. október 22. és 24. között került sor a vajdasági horvát közösség egyik legjelentősebb rendezvényére. A többnapos programsorozat a helyi közösség talán legjelentősebb népmesegyűjtőjének és írójának, Balint Vujkovnak állít emléket. A horvát szó és könyv ünnepének erős közösségformáló szerepe van, nem csak Vajdaságon belül köti össze a h... Tovább olvasom »

Pannónia népeinek hangszere – a duda

A Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete és a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete a tavankuti „Matija Gubec” egyesület logisztikai támogatásával 2015. október 1-én a „Balažević” Etno - tanyán zenei bemutatóval egybekötött előadást rendezett. Dr. Végh Andor előadásából az érdeklődők megismerkedhettek a dudával és különböző, régiónként elté... Tovább olvasom »

Frangepán Katalin verseskötete

A pécsi Matica hrvatska Egyesület, a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete, valamint a Horvát Köztársaság pécsi Főkonzulátusának szervezésében 2015. szeptember 30-án Pécsre látogatott Stjepan Damjanović akadémikus vezetésével a zágrábi Matica hrvatska illetve Ivan Pranjić elnök vezetésével a Matica hrvatska čakoveci tagszervezetének küldött... Tovább olvasom »

Tanácskozás a Magyarországi horvátok lexikonjáról

A tanácskozásra az Országos Horvát Önkormányzat budapesti székhelyén (Bíró Lajos utca 24.) 2015. szeptember 22-én 11 órakor került sor. A találkozóra számos magyarországi horvát kutató és szaktekintély kapott meghívást. A találkozó elsődlegesen azért jött létre, hogy terítékre kerüljenek a tervezett projekttel kapcsolatos elvi problémák és kérdé... Tovább olvasom »

Előadás a duda történetéről Tavankuton

A Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete, a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete és a HKPD „Matija Gubec“ szervezésében 2015. október 1-én 18 órakor zenés estet tartanak a Tavankuti (SRB) „Balažević“ Etno-tanyán.


Az est témája:

Tovább olvasom »

Frangepán Katalin horvát nyelvű versei

A Matica hrvatska Egyesület
a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete
és a Horvát Köztársaság Pécsi Főkonzulátusa

 

szeretettel meghívja Önt 2015. szeptember 30-án 17 órakor kezdődő irodalmi estjére, melyen bemutatásra kerül Ana Katarina Zrinski (Frangepán Katalin) verseskö... Tovább olvasom »

Az MHTI legújabb konferenciakötetének bemutatója Szabadkán

A szabadkai Vajdasági Horvátok Kulturális Intézetének helyiségében 2015. július 8-án bemutatásra került a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének gondozásában megjelent XI. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia Tanulmánykötete. A bemutató folyamán a házigazda nevében a vendégeket köszöntötte Tomislav Žigmanov, a szabadkai Intézet... Tovább olvasom »

Ivan Antunović Emléknapok Szabadkán és Kalocsán

Három ország – Magyarország, Horvátország és Szerbia – számos egyházi, kulturális és tudományos szervezetének közreműködésével 2015. június 19-21. között kerültek megrendezésre az Ivan Antunović Emléknapok, az egykori kalocsai címzetes segédpüspök születésének 200. évfordulója alkalmából.

Tovább olvasom »

Ivan Antunović emléknapok

Ivan Antunović emléknapok
Szabadka-Kalocsa, 2015. június 19.-21.

 

Az Ivan Antunović (Antunovich János) emléknapok keretében, „Iv... Tovább olvasom »

Nemzetközi tudományos konferencia Szabadkán

Az Ivan Antunović (Antunovich János) emléknapok keretében, „Ivan Antunović - a délvidéki horvátság nemzeti újjászületésének legkiemelkedőbb alakja” címmel nemzetközi tudományos konferencia kerül megrendezésre Szabadkán 2015. június 19-én és 20-án. A konferencia három ország (Horvátország, Szerbia és Magyarország), valamint hat szervezet (intézet... Tovább olvasom »

Bunyevácokról szóló két kivételes jelentőségű könyvet mutattak be Baján

A bajai Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ szervezésében 2015. március 2-án horvát nyelvű könyvbemutatót tartottak, amin két kivételes jelentőségű kötet került bemutatásra: a „Bunyevácok időbeli és térbeli kontextusban” című konferenciakötet, valamint „A Duna-menti bunyevác-horvátok hagyományai és etnokulturális identitása” címet vi... Tovább olvasom »

Ivan Antunović (Antunovich János) emléknapok 2015. júniusában Szabadkán és Kalocsán

200 éve született Ivan Antunović a délvidéki horvátság nemzeti újjászületésének legkiemelkedőbb alakja. A jeles évforduló alkalmából Szabadkán és Kalocsán emléknapokat szerveznek. A nemzetközi program három ország (Horvátország, Szerbia és Magyarország), valamint hat szervezet (intézetek, egyetemi karok, egyesületek) közreműködésével valósul meg... Tovább olvasom »

Előadás a szalántai és németi horvátok múltjáról és jelenéről

2015. február 22-én a szalántai Kultúrház (SziKSzt) adott otthont a házigazda Horvát Önkormányzat és a pécsi Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete szervezésében megtartott „Szalántai és németi horvátok múltja és jelene“ című rendezvénynek, ami a 2014. december 27-én Pécsudvardon megtartott hasonló esemény folytatásának tekinthető. Ezúttal i... Tovább olvasom »

XI. Vujkov Balint Emléknapok

A „Hrvatska čitaonica”Kulturális Egyesület szervezésében, valamint a Szabadkai Városi Könyvtár és a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete társszervezésében október 23-25. között 13. alkalommal rendezték meg a Vujkov Balint Emléknapokat, a vajdasági horvátok legjelentősebb irodalmi rendezvényét.

Tovább olvasom »

XII. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia Pécsett

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete és a PTE BTK Horvát Tanszéke szervezésében, valamint az MTA Pécsi Területi Bizottsága és a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete közreműködésével 2014. október 17-én és 18-án, a pécsi MTA PAB Székházában került megrendezésre a XII. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia.

Tovább olvasom »

12. Pulai Irodalmi Napok a határon túli horvát irodalom jegyében

A Horvát Írószövetség Isztriai Szervezete és a „Nova Istra” irodalmi, kulturális és társadalmi folyóirat szervezésében 2014. október 17-én és 18-án a szervezet székhelyén rendezték meg a 12. Pulai Irodalmi Napokat. A kétnapos tanácskozás fő témája a Horvátországon kívüli horvát irodalom volt.

Tovább olvasom »

VI. Szlavisztikai Kongresszus Horvátországban

A horvátországi Vukovárban és Vinkovciban 6. alkalommal rendezték meg Horvátország legnagyobb szlavisztikai kongresszusát, amin négyévente találkoznak egymással a térség legjelentősebb kroatistái, szlavistái, filológusai és művelődéstörténészei. A konferencia 270 résztvevőjétől a szervezők által kiválasztott mintegy 230 előadás volt halható. Az... Tovább olvasom »

Négy kötetre szűkült az „Antun Gustav Matoš“-díjra esélyesek száma

Telekonferenciát tartott az "Antun Gustav Matoš" díjat odaítélő Blazsetin István elnök (Pécs), Mirko Ćurić író (Đakovo) és Tomislav Žigmanov író (Szabadka) összetételű nemzetközi zsűri, melynek eredményeként a 2011. és 2013. között megjelent tíz kötetből álló teljes listát a következő négy címre szűkítette:

Tovább olvasom »

XII. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia

Pečuh, 17. i 18. listopada 2014.
Pécs, 2014. október 17-18.

 

Organizatori:

A konferencia szervezői:

 

Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj
Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete
Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakult... Tovább olvasom »

Az Antun Gustav Matoš-díj bemutatása és a díjat odaítélő bizottság első űlése

A 2014. június 30-án és július 1-én megtartott Horvát Irodalomkritikusok Đakovoi Találkozójának keretében mutatták be a Vajdasági Horvátok Kultúrális Intézete által alapított, három évenként odaítélésre kerülő irodalmi díjat, amivel az eltelt időszak legjobb vajdasági horvát szerzőtől származó verseskötetét díjazzák. A Blazsetin István elnök, Mi... Tovább olvasom »

Horvát irodalomkritikusok 17. đakovói találkozója

A „48. Đakovački vezovi“ című programsorozat keretein belül 17. alkalommal került megrendezésre a Horvát Irodalomkritikusok Đakovoi Találkozója. A találkozó két napja alatt, 2014. június 30-án és július 1-én, a horvátországi irodalomkritika számos jeles képviselője látogatott el a szlavóniai kisvárosba, többek között Božidar Petrač, Vinko Brešić... Tovább olvasom »

Könyvek Éjszakája

Idén harmadik alkalommal rendezték meg Horvátországban a „Könyvek éjszakája” elnevezésű rendezvényt, melynek során minden év április 23-án „A könyv és szerzői jogok világnapját” ünneplik országszerte, többek között olyan neves szerzők halálának évfordulóira emlékezve, mint M. de Cervantes, W. Shakespeare és Inca G. de la Vega. A rendezvényt Horv... Tovább olvasom »

Horvát napok és horvát szakos hallgatók találkozója Baján

A bajai Eötvös József Főiskola Nemzetiségi és Idegennyelvi Intézetének szervezésében 2014. március 27-én és 28-án kétnapos rendezvényt tartottak Horvát Napok címmel. A rendezvény vendége Julijana Matanović volt, a Zágrábi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatója és népszerű horvát író. A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének... Tovább olvasom »

A vajdasági horvátok legújabb kiadványai

A 2014. március 4-én, az August Šenoa Horvát Klubban megrendezett irodalmi estnek köszönhetően tovább erősödött a régió két jelentősnek számító horvát intézménye, a pécsi MHTI és a szabadkai Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete közötti együttműködés. A közös célok megvalósításának érdekében 2012 elején, a két Intézet együttműködési megállapodá... Tovább olvasom »

Emlékülés Karagity Antal születésének 100. évfordulója alkalmából

A pécsi August Šenoa Horvát Klubban 2013. december 17-én „Minden így van az életben is” címmel emlékülést tartottak Karagity Antal (horvátul Antun Karagić) születésének 100. évfordulója alkalmából. A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének szervezésében lezajlott rendezvényen a meghívott előadók az egyik legjelentősebb magyarországi horvát... Tovább olvasom »

Horvát kisebbségek kiadványai a zágrábi Interliber könyvvásáron

A Hrvatska matica iseljenika szervezésében és a Horvátországon kívüli horvát kiadók, köztük a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete társszervezésében, a zágrábi Interliber könyvfesztiválon bemutatásra került a Horvátország határain kívül élő horvát közösségek kiadói tevékenysége.

Tovább olvasom »

X. Nemzetközi Szlavisztikai Napok Szombathelyen

A háromévente megrendezésre kerülő szombathelyi szlavisztikai napokra idén október 25-én és 26-án került sor. A tízedik ilyen konferenciára tíz országból érkeztek neves szlavisták, többek között Ausztriából, Horvátországból, Kazahsztánból, Oroszországból, Szlovákiából, Szlovéniából stb. A kétnapos konferencián, négy szekcióban több mint 60 előad... Tovább olvasom »

XII. Vujkov Balint Emléknapok

A Hrvatska čitaonica (Horvát Olvasókör) és a Szabadkai Városi Könyvtár szervezésében idén is megrendezésre került a szabadkai „Horvát könyv és szó napjai“ című rendezvény. A háromnapos rendezvény október 17-én vette kezdetét Tavankuton, ahol a helyi Matija Gubec Általános Iskolában az érdeklődők Vujkov Balint elbeszélései alapján készült színdar... Tovább olvasom »

Üdvözöljük megújult honlapunkon!

Intézetünk továbbra is fontosnak tartja tevékenyégének bemutatását a világhálón keresztül. Honlapunk tartalmi összeállítása változatlan maradt. Igyekszünk minél több hasznos információt megjelentetni, tájékoztatni önöket az Intézetben folyó munkáról, aktuális eseményekről. A rendezvényeinken készült képek galériánkban lesznek láthatóak. Bemutatj... Tovább olvasom »

Emléknap Miroslav Krleža születésének 120. évfordulója alkalmából

„A Kaptoltól a Ludovikáig“ címmel 2013. szeptember 26-án emléknapot rendeztek Miroslav Krleža születésének 120. évfordulója alkalmából a budapesti Croatica multifunkcionális termében. A rendezvény a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének, a Historion Bt. valamint a Croatica Kft. szervezésében valósult meg.
Miroslav Krleža alakja é... Tovább olvasom »

Stjepan Blažetin: Rasuto biserje - könyvbemutató Szegeden

Antologija hrvatske poezije u Mađarskoj 1945-2000 (A magyarországi horvát költészet antológiája 1945–2000) – könyvbemutató a Dugonics András Horvát–Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület és a Szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében a szegedi Somogyi-könyvtárban 2013. június 7-én (péntek) 17.30-kor.

Tovább olvasom »

Horvát amatőr költők XI. regionális találkozója

Az idén május 25-én került megrendezésre a „Líra naiva 2013” című költőtalálkozó vajdasági, belgrádi, bosznia és hercegovinai valamint horvátországi résztvevők közreműködésével. Az egész napos rendezvény irodalmi esttel zárult a «Bunjevačko kolo» Horvát Kulturális Központban ahol többek között bemutatásra került a „Lira naiva 2013” c. verse... Tovább olvasom »

Az MHTI kiadványainak bemutatója

A budapesti Croatica rendezvénytermében 2013. május 22-én került bemutatásra a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének két kiadványa. A közönség megismerkedhetett Rácz Erika a Mura-menti horvát nyelvjárásokról írt tudományos értekezésével, valamint Josip Gujaš Džuretin Iz pozadine című 2011-ben, a költő kettős évfordulója alkalmából kiadot... Tovább olvasom »

Az Izazovi c. kiadvány bemutatója Szabadkán

Tomislav Žigmanov Izazovi c. könyvének bemutatójára 2013. április 8-án került sor a szabadkai Városi Könyvtárban 19 órai kezdettel. A kiadványt Blazsetin István, dr. Ivan Trojan, Vladan Čutura és maga a szerző, Tomislav Žigmanov mutatták be.

 

Tovább olvasom »

Az MHTI legújabb kiadványának bemutatója

A Murakeresztúri Horvát Önkormányzat valamint az MHTI szervezésében 2013. március 11-én 18 órai kezdettel kerül bemutatásra Rácz Erika: Mura-menti horvát nyelvjárások című kötete a Zrínyi Miklós Általános Művelődési Központ könyvtárában.

Tovább olvasom »

A bunyevácok időbeli és térbeli kontextusban

A Zágrábi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kulturális Antropológia Tanszékének szervezésében 2012. november 20. és 23. között került megrendezésre a „A bunyevácok időbeli és térbeli kontextusban” című, nemzetközi tudományos konferencia, a Zágrábi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kari Tanácstermében. A konferencia „A bunyevá... Tovább olvasom »

Ivo Josipović horvát köztársasági elnök látogatása Pécsett

Az Országos Horvát Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetsége szervezésében 2012. november 24-én Pécsett került megrendezésre az Országos Horvát Nap. A rendezvény védnökei Ivo Josipović horvát köztársasági elnök, valamint Áder János, Magyarország köztársasági elnöke voltak, akik jelenlétükkel is megtisztelték a magyarországi horvátok e... Tovább olvasom »

Predstavljanje "Sjajne igre" u HMI-u

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Hrvatskog centra za dječju knjigu KGZ-a, u HMI-u 18. listopada, u okviru velike manifestacije Mjeseca hrvatske knjige, upriličeno je svečano predstavljanje antologije hrvatske dječje poezije u Mađarskoj od 1945. do 2010, s naslovom „Sjajna igra“ (ZZHM, Pečuh, 2010). Nazočne prijatelje dobre knjige pona... Tovább olvasom »

XI. međunarodni kroatistički znanstveni skup u Pečuhu

U organizaciji Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj i Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu, te uz pomoć Slavističkog odbora Regionalnog centra Mađarske akademije znanosti, i Hrvatskog kazališta u Pečuhu, u Pečuhu je od 12. do 13. listopada održan XI. međunarodni kroatistički znanstveni skup koji je okupio preko šezd... Tovább olvasom »

Promocija zbirke J. Gujaša Džuretina u Šeljinu

U organizaciji Hrvatske samouprave grada Šeljina i Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, u Domu kulture Ormánsága 14. rujna priređena je književna tribina u sklopu koje je na popularan način predstavljeno izdanje Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, knjiga Josipa Gujaša Džuretina: Iz pozadine. Predstavljači su bili urednik knjige, znanstveni... Tovább olvasom »

XV. Rešetarački susret pjesnika

Jubilarni XV. Rešetarački susret pjesnika ove su godine organizirali Književno-likovno društvo „Rešetari“ iz Rešetara, i Hrvatska matica iseljenika. Pokrovitelji književne manifestacije Susreta bili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske... Tovább olvasom »

Potpisivanje ugovora o međunarodnoj suradnji u Osijeku

Hrvati iz Subotice, Hrvati iz Pečuha i Osječani višegodišnju su kulturnu, znanstvenu i umjetničku suradnju stavili i na papir, potpisavši međunarodni ugovor između Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, Umjetničke akademije iz Osijeka i Udruge Oksimoron.

Tovább olvasom »

Promocija Zavodovih izdanja u Subotici

U Subotici je 3. svibnja 2012. godine, u prostorijama Galerije „dr. Vinko Perčić", u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, održana književna večer posvećena nakladničkoj praksi suvremene hrvatske književnosti u Mađarskoj, pod naslovom Iz hrvatske književnosti u Mađarskoj (najnovija objavljena književna djela Znanstvenoga zavoda Hrv... Tovább olvasom »

Zbirke hrvatskih književnika iz Mađarske u DHK

U Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu, 29. veljače, predstavljene su Zbirke pjesama dvojice hrvatskih pjesnika iz Mađarske: zbirka „Iz pozadine“ Josipa Gujaša Đuretina i zbirka „Na istom kolosijeku” Stipana Blažetina, koje su ugledale svjetlo dana 2011. godine u izdanju Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj. Zbirka „Iz pozadine” izašla je u... Tovább olvasom »

Promocija godišnjaka ZKVH u Pečuhu

Drugi po redu Godišnjak za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata predstavljen je 28. veljače u Pečuhu na književnoj tribini koju je organizirao Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj, u Hrvatskome klubu „August Šenoa”. Godišnjak su predstavili glavni i odgovorni urednik i ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov, te domaćin, ravna... Tovább olvasom »

Potpisan Ugovor o suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata

Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov potpisao je 18. siječnja 2012. godine u Pečuhu s ravnateljem Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj mr. sc. Stjepanom Blažetinom Ugovor o međunarodnoj znanstvenoj suradnji između ZKVH-a i ZZHM-a. Potpisivanju Ugovora prisustvovao je predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarsk... Tovább olvasom »

Otkrivanje spomen ploče u čast Josipu Gujašu Džuretinu

U organizaciji Hrvatske državne samouprave, Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, Hrvatske samouprave grada Sigeta i Gimnazije „Miklós Zrínyi”, u Sigetu, u sklopu prigodne svečanosti, 15. studenog u školskoj zgradi postavljena je spomen-ploča pjesniku Josipu Gujašu Ðuretinu koji je od 1951. do 1955. pohađao ovu ustanovu. Na dvojezičnoj spo... Tovább olvasom »

Spomen dan Stipana Blažetina u Serdahelu

Tradicionalni Pomurski književni dani, čiji se nadnevak veže za rođendan hrvatskog književnika, pedagoga i kulturnog djelatnika Stipana Blažetina, ove godine povodom njegove 70. obljetnice rođenja i 10. obljetnice smrti u potpunosti su posvećeni njemu.

Tovább olvasom »

Promocija zbirke Stipana Blažetina "Na istom kolosijeku" u Rešetarima

U organizaciji Književnog likovnog društva Rešetari, od 30. rujna do 1. listopada održani su XIV. Rešetarački susreti pjesnika uz predstavljanje Zbornika pjesama hrvatskih pjesnika iz dijaspore, članova KLD „Rešetari“ i neafirmiranih pjesnika iz Hrvatske, te prikaz zbirke izabranih pjesama Stipana Blažetina „Na istom kolosijeku“ koju su zajednič... Tovább olvasom »

Linkajánló