A bunyevácok időbeli és térbeli kontextusban

A négynapos tudományos konferencia tíz szekciója a bunyevác horvátok etnikai identitásával, jelentős személyiségeivel, nyelvével és irodalmával valamint történelmével foglalkozott. A tanácskozás utolsó napján szakmai kirándulást szerveztek a horvátországi Krasnoba és Senjbe.

 

A konferencián magyarországi horvát kutatók is részt vettek. Az első napon a bajai Eötvös József Főiskola oktatója, dr. Gorjánácz Zsivkó „A Bajai Háromszög magyarországi területén élő bunyevácok nyelvjárásainak egyes jellegzetességeiről” tartott előadást.

 

A második napon dr. Sokcsevits Dénes, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Szlavisztika Intézet, Horvát Tanszékének vezetője „Bunjevácok a dualizmus kori és a két világháború közötti magyar szerzők műveiben” címmel tartott előadást, Blazsetin István, az MHTI igazgatója, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Szlavisztika Intézet, Horvát Tanszékének oktatója pedig a bunyevác horvátok sorsáról értekezettAntun Karagić műveiben, míg Bality Szilveszter, az MHTI tudományos munkatársa Katica Sendrei és Katica Varga költészetéről, valamint a bunjevác-horvát irodalmi hagyományok kontínuitásának kérdéseiről beszélt.

 

 

Hrvatski glasnik, 2013.január 24.
MHTI
Fotó: Matija Dronjić

Linkajánló