Lezárult a XVI. pécsi kroatisztikai konferencia

Már hagyományosan az MTA Pécsi területi bizottságának székházában tartották meg 2022. október 14-én és 15-én a Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferenciát idén XVI. alkalommal, melyen számos előadó vett részt a régió több országából. A megnyitóra október 14-én pénteken 11 órakor került sor a székház nagytermében, ahol Blazsetin István főszervező, a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének igazgatója és a PTE BTK Horvát Tanszékének vezetője nevében Bockovac Tímea, a tanszék adjunktusa köszöntötte a megjelenteket. A megnyitó során külön köszöntőt mondott Lénárd László az MTA Pécsi Akadémiai Bizottságának elnöke, Fedeles Tamás a PTE oktatási rektor helyettese, Wolosz Robert a PTE BTK dékánhelyettese, Zvonko Milas a Határon Túli Horvátok Központi Állami Hivatalának államtitkára, valamint Gugán János az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, továbbá a megnyitón részt vett Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete, Drago Horvat, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja, Szolga József, az Országgyűlés horvát parlamenti szószólója, Tomislav Žigmanov, a szerb parlament képviselője és a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézetének igazgatója, valamint Osztrogonácz József, a Magyarországi Horvátok Szövetségének elnöke. Mindenki egyetértett abban, hogy a határokon átnyúló felsőoktatási intézmények együttműködése kiemelten fontos, a magyarországi horvátok számára pedig létfontosságú egy olyan konferencia megszervezése, mely a nyelvükkel, történelmükkel, néprajzukkal és a legszélesebb értelemben vett kultúrájukkal foglalkozik a legmagasabb nemzetközi szinten.
Az ünnepi megnyitó után a plenáris előadások következtek, melyek két kiemelt témát érintettek. Suzana Coha és Cvijeta Pavlović Zágrábból a 19. századi horvát történelem egyik legnagyobb alakjáról, Ljudevit Gajról tartottak előadást, aki 150. éve hunyt el és ezért számos előadás foglalkozott vele a pécsi konferencián is. A másik plenáris előadás szintén egy évfordulóhoz köthető, ugyanis idén ünnepeljük a Pécsi Horvát Színház fennállásának 30. évfordulóját, melyhez kapcsolódóan Kristina Peternai Andrić „Magyar Médeia a Horvát színházban“ címmel tartott előadást. A plenáris előadások után a pénteki nap során két szekcióban zajlott a munka, míg szombaton egy szekció és a konferencia zárása következett. Az eddigi pécsi kroatisztikai konferenciákhoz hasonlóan most is kísérőrendezvénnyel színesedett a program. A résztvevők pénteken este 18 órakor a Pécsi Horvát Színházban megtekinthették „Alan Ayckbourn: Guja u njedrima“ című darabját a Pozsegai Városi Színház vendégelőadásában. A szervezők elégedetten zárhatták le a konferenciát, mivel számos új kutatási eredményről számoltak be, a szekciók és a tanácskozások során elhangzott javaslatok pedig segíthetik az eredmények szélesebb körű megismertetését. A konferencia sikerességét jól példázza a résztvevő előadok összetétele, akik közül többen már évtizedek óta részt vesznek a pécsi konferencián, míg minden alkalommal új jelentkezőket is láthatunk, ami bizonyítja a konferencia nemzetközi hírnevét.
A XVI. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia szervezői a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete, a PTE BTK Horvát Tanszéke, a PAB Szlavisztikai Bizottsága és a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete voltak. A konferenciát Magyarország Kormánya és a PTE BTK támogatták.

Szerkesztőség

Linkajánló