Horvát kisebbségek kiadványai a zágrábi Interliber könyvvásáron

A Hrvatska matica iseljenika szervezésében és a Horvátországon kívüli horvát kiadók, köztük a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete társszervezésében, a zágrábi Interliber könyvfesztiválon bemutatásra került a Horvátország határain kívül élő horvát közösségek kiadói tevékenysége.


A zágrábi Nemzetközi Könyv és Tankönyvhét idén 36. alkalommal gyűjtötte egybe a legnagyobb horvát kiadókat Horvátország határain kívül és belül egyaránt. A 2013. november 12. és 17. között megrendezett fesztiválon a Hrvatska matica iseljenika önálló standdal vett részt és ízelítőt nyújtott a külhoni horvát kiadók legújabb és legjelentősebb kiadványaiból. A „Horvátországon kívüli horvát kiadványok“ címen futó projektnek köszönhetően több mint húsz országból számos nyelven publikált kiadványok kerültek az érdeklődők elé. A négy évvel ezelőtti, hasonló jellegű kezdeményezéstől eltérően a figyelem középpontjában ezúttal szakmai monográfiák, szótárak, kétnyelvű oktatást elősegítő tankönyvek, vallási kiadványok, valamint digitális kiadványok álltak.

 

November 14. és 16. között a Horvátországon kívüli horvát kiadók képviselői bemutathatták tevékenységüket a 6. pavilon központi színpadán. November 14-én, csütörtökön, Marin Knezović, a HMI igazgatójának köszöntőjét követően, bemutatásra került a budapesti „Coratica“ Kultúrális, Információs és Kiadói Nonprofit Kft. tevékenysége. A Croatica és a magyarországi horvátok nevében Hepp Mihály, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke köszöntötte a nagyszámú közönséget, majd előadást tartott az intézmény működésének körülményeiről és kiadói tevékenységéről. Blazsetin István, az MHTI igazgatója bemutatta az Intézet kiadványait, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy az MHTI elsődlegesen nem kiadási tevékenységet lát el, mivel fő feladata a magyarországi horvátokkal kapcsolatos kutatások koordinációja, de az elért eredményeket mégis különböző kiadványok (tanulmánykötetek, szakmonográfiák stb.) útján ismerteti meg a nagyközönséggel. Az Intézet igazgatója kiemelt néhány égető problémát, melyek nagyban hátráltatják az anyaországon kívüli horvát kiadók munkáját. Hangsúlyozta, hogy a külhoni horvát kiadványokat Horvátországban szinte lehetetlen beszerezni, átgondolt terjesztés hiányában azok nem tudnak eljutni az olvasóközönséghez. Némileg megoldást jelenthetne, ha a Horvát Köztársaság Kulturális Minisztériuma megnyitná pályázatait a külföldön működő horvát kiadók számára is.
 

Képgaléria

Linkajánló