XII. Vujkov Balint Emléknapok

A Hrvatska čitaonica (Horvát Olvasókör) és a Szabadkai Városi Könyvtár szervezésében idén is megrendezésre került a szabadkai „Horvát könyv és szó napjai“ című rendezvény. A háromnapos rendezvény október 17-én vette kezdetét Tavankuton, ahol a helyi Matija Gubec Általános Iskolában az érdeklődők Vujkov Balint elbeszélései alapján készült színdarabrészleteket láthattak, majd bemutatták a „Poplašeno jaje“ (Megrémült tojás) című, gyermekeknek szóló kiadványt.


A rendezvény második napján, a délutáni órákban megkoszorúzták Vujkov Balint mellszobrát, majd a Szabadkai Városi Könyvtárban kétnapos szakmai konferencia vette kezdetét, ahol bemutatták a 2011.-2012. konferenciákon elhangzott előadások írásos változatainak gyűjteményét. Az idei konferencián több mint 20 előadó szerepelt Szerbiából, Horvátországból, Magyarországról és Ausztriából. A magyarországi horvátokat dr. Barics Ernő, Blazsetin István és Bality Szilveszter képviselték. A nap záróeseményeként bemutatták Sanja Jukić és Goran Rem „Panonizam hrvatskog pjesništva” (Pannonizmus a horvát költészetben) című kétkötetes kiadványát, ami az eszéki Bölcsészettudományi Kar, az ELTE BTK és a DHK (Horvát Írószövetség) eszéki tagozatának kiadásában megjelent. A bemutatón részt vett Mirko Ćurić a könyv szerkesztője, a moderátor Vladan Čutura volt.

 

A Vujkov Balint emléknapok október 19-én zárultak a Pécsi Horvát Színház szabadkai vendégjátékával. A teltházas esti előadáson a magyarországi horvát drámaíró, Antun Karagić „Svijest” (Tudat) című darabját mutatták be.

 

Képgaléria

Linkajánló