Elsőként Hercegszántón került bemutatásra a „Hercegszántói horvát tájszótár”

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének legújabb kiadványát elsőként a hercegszántói Művelődési Ház könyvtárában mutatták be 2017. március 16-án. A helyszínválasztás nem véletlen, ugyanis az említett kiadvány több okból is kötődik a településhez. Amellett hogy a helyi horvát közösség tájnyelvét dolgozza fel, maga a szerző Mándity Zsivkó, illetve a szótár szakmai lektora Gorjánácz Zsivkó is hercegszántói származással büszkélkedhet.

A bemutatóra számos vendég érkezett, eljöttek a település horvát (sokác) közösségének tagjai, de országos és regionális horvát szervezetek vezetői is képviseltették magukat, sőt a szomszédos Szerbiából is érkeztek érdeklődők. Az MHTI legújabb kiadványáról dr. Gorjánácz Zsivkó, a kötet egyik szakmai lektora és a szerző Mándity Zsivkó beszélt. A kiadó képviseletében dr. Blazsetin István beszélt, a bemutatót a Hercegszántói Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Balatinácz István moderálta.
A szótár másik szakmai lektora a Zágrábi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi tanára dr. Marko Samardžija, aki kutatásai során sokat foglalkozott a szlavóniai „što” nyelvjárással, ahova a hercegszántói horvát tájnyelv is tartozik. A kiadvány több mint húszezer szócikket tartalmaz, a tájnyelvi szóalakokat a szerkesztő a horvát irodalmi nyelv segítségével magyarázza. A szótárban található címszavak használatát pedig gyakran több példamondattal is illusztrálja.

Mándity Zsivkó mindenekelőtt köszönetet mondott a kiadónak, valamint mindenkinek, aki a könyv előkészítésében részt vett. Nem tagadta, hogy ezzel megkoronázta a hercegszántói horvátok szellemi örökségét feldolgozó kutató- és gyűjtőmunkásságát, mely félszázados múltra tekint vissza. A szerző szerint a helyi sokácok nyelvjárását az utolsó pillanatban sikerült megmenteni és reméli, hogy az olvasóközönség olyan lelkesedéssel fogja kézbe venni ezt a kiadványt amilyen odaadással és szeretettel ő maga állította össze.

Dr. Blazsetin István az MHTI igazgatója kiemelte, hogy a kiadványnak igyekeztek olyan megjelenést adni, amely összhangban van a tartalom jelentőségével: a szótár a maga 905 oldalával az Intézet eddigi legterjedelmesebb kiadványa. A bemutató többi szereplőjével összhangban Blazsetin István hangsúlyozta, hogy a szótár remélhetőleg más kutatókra is ösztönzőleg hat és sikerül hasonló módon feldolgozni a többi jellemző magyarországi horvát tájnyelvet is.

A könyvbemutató a Hercegszántói Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének szervezésében valósult meg. A „Hercegszántói horvát tájszótár” megjelenését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.
Linkajánló