Bunyevácokról szóló két kivételes jelentőségű könyvet mutattak be Baján

A bajai Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ szervezésében 2015. március 2-án horvát nyelvű könyvbemutatót tartottak, amin két kivételes jelentőségű kötet került bemutatásra: a „Bunyevácok időbeli és térbeli kontextusban” című konferenciakötet, valamint „A Duna-menti bunyevác-horvátok hagyományai és etnokulturális identitása” címet viselő monográfia. Az említett kiadványok a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézetének és a Zágrábi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Néprajzi és Kulturális Antropológia Tanszékének, valamint a Kar kiadójának (FF-press) közreműködésében jelent meg.


A könyveket dr. Milana Černelić, dr. Jadranka Grbić Jakopović és dr. Goran Pavel Šantek, a Tanszék munkatársai, dr. Jelka Vince Pallua, a zágrábi Ivo Pilar Társadalomtudományi Intézet tudományos munkatársa, valamint Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézetének igazgatója méltatták.

 

A „Bunyevácok időbeli és térbeli kontextusban” című konferenciakötetben az azonos címmel 2012 novemberében Zágrábban megrendezett tudományos konferencián elhangzott előadások írásos változatai találhatóak. A konferencián számos magyarországi horvát kutató vett részt, többek között az MHTI igazgatója, Blazsetin István és tudományos munkatársa, Bality Szilveszter is, akiknek munkái szintén megtalálhatóak a konferenciakötetben. A másik bemutatott kiadvány a zágrábi Néprajzi és Kulturális Antropológia Tanszék, valamint a szabadkai Vajdasági Horvátok Kulturális Intézetének, 2011. és 2014. között folytatott, a Duna-menti bunyevácok néprajzát feltérképező közös kutatási projektjének eredményeit tartalmazza.

Forrás: www.zkvh.org.rs/Szerkesztőség

Képgaléria

Linkajánló