„Urbani Šokci 13” - Nemzetközi kerekasztal-beszélgetés

13. alkalommal rendezték meg az „Urbani Šokci” Nemzetközi Konferenciát, amely az eszéki „Šokačka grana” Egyesület, a szabadkai Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete, a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete, a horvátországi „Vinkovački šokački rodovi“ Egyesület és idén először a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum társszervezésében valósult meg 2018. május 4-én és 5-én. Az idei kerekasztal a sokác és bunyevác hagyományos kultúra a kortárs horvát irodalomban és kultúrában című központi témát kapta. A konferenciára mintegy húsz előadó érkezett, az előadások mellett négy könyv került bemutatásra és két együttes lépett fel (Šokačka grana énekkara és Mišina zenekar). A kerekasztal első napján az eszéki Városi és Egyetemi Könyvtár várta az egybegyűlteket, ahol dr. sc. Marko Josipović, a Šokačka grana elnöke nyitotta meg rendezvényt. A konferencia résztvevőit köszöntötte Vera Erl is, az Egyesület tiszteletbeli elnöke. A köszöntők után bemutatásra került a Baranyai horvát népviseletek - Drávamenti sokácok című fotó monográfia, amelyről Bosnyák Mirjana néprajzkutató beszélt, valamint a legújabb „Urbani Šokci“ tanulmánykötet, amelyet Ružica Pšihistal és Katarina Dimšić szerkesztők mutattak be. A konferencia programja előadásokkal folytatódott, az első szekció moderátori feladatait dr. Ružica Pšihistal, az Eszéki J.J. Strossmayer Egyetem oktatója látta el. A fiatalabb tudományos kutatók között Trubics Lilla, az MHTI munkatársa A mohácsi sokac-horvát identitás elemei címmel tartott előadást, amelyben kiemelte hogyan élik meg napjainkban a sokác kultúrát Mohácson, valamint beszélt a sokácok nyelvi problematikájáról.


A rendezvény másnapján, szombaton, a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum látta vendégül a résztvevőket, a házigazda szerepét pedig a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete vállalta az Intézet vezetője, dr. Blazsetin István vezetésével, aki a nap során a moderátori feladatokat is ellátta. A szervezők és támogatók köszöntője után könyvbemutatók következtek, a közönség örömére pedig zenei aláfestést is hallhattunk a „Mišina“ hagyományőrző egyesület előadásában.


A második szekció során kilenc előadás foglalkozott valamilyen szinten a kerekasztal-beszélgetés fő témájával. Az előadók között volt dr. Végh Andor, a pécsi Horvát Tanszék oktatója, aki beszámolt eddigi tapasztalatairól a sokác és bunjevác népzenei hagyományok színpadi bemutatása kapcsán. Az Intézet munkatársa, Bality Szilveszter előadásában két horvátok lakta település példáján keresztül mutatta be a helytörténeti kutatások jelentőségét a lokális nemzetiségi közösségek identitásának erősítésében. A szekció-beszélgetések után a résztvevők bejárhatták a nemrég átadott múzeumot az intézmény vezetőjének, Ferkov Jakab kíséretében.

 

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

115208emmi_logo.jpg

 

NEMZ-KUL-18-1639

Linkajánló