Befejeződött a XV. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia Pécsett

A pécsi Vasváry-villában, az MTA Pécsi Területi Bizottságának székhelyén 2021. július 15-én és 16-án megrendezésre került a XV. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia. A koronavírus világjárvány miatt az eredeti 2020. őszi időpont helyett egy évvel később sikerült megtartani a konferenciát, mely először hibrid, jelenléti és online formában lett megtartva.


Az idei konferenciára közel 40 előadást regisztráltak, melyek egy része a tavalyi évfordulókhoz kapcsolódik (A Bunjevačke i šokačke novine megjelenésének 150. évfordulója, A rendszerváltás 30. évfordulója a magyarországi horvátoknál, A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója), míg számos dolgozat horvát irodalomtörténeti, nyelvtörténeti, történelmi, néprajzi és egyéb témakörökkel foglalkozott.


A konferencia megnyitóján a szervezők nevében Blazsetin István, az MHTI igazgatója, a Pécsi Horvát Tanszék vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd beszédet mondott Lénárd László, a PAB elnöke, Bene Krisztián, a PTE BTK dékán-helyettese, Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke és Milan Bošnjak, a Határon Túli Horvátok Állami Hivatalának tanácsadója. A kétnapos konferencia két szekcióra lett bontva, első nap Bality Szilveszter, második nap Trubics Lilla vezetésével. A tanácskozás zárásaként Blazsetin István bemutatta, majd a jelenlévők között kiosztotta a XIV. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia konferenciakötetét, melyben az előző konferencia tanulmányai szerepelnek. Megköszönve a jelenlévők és a ZOOM programon keresztül részt vevők előadásait, az MHTI igazgatója lezárta a konferenciát.

Szerkesztőség

141136megvalosult_magyarorszag_korm_tamogatasaval_2021.jpg

Linkajánló