Ivan Antunović (Antunovich János) emléknapok 2015. júniusában Szabadkán és Kalocsán

200 éve született Ivan Antunović a délvidéki horvátság nemzeti újjászületésének legkiemelkedőbb alakja. A jeles évforduló alkalmából Szabadkán és Kalocsán emléknapokat szerveznek. A nemzetközi program három ország (Horvátország, Szerbia és Magyarország), valamint hat szervezet (intézetek, egyetemi karok, egyesületek) közreműködésével valósul meg. A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete a szerbiai (vajdasági) és horvátországi szervezőkkel 2015. február 24-én az Eszéki Tudományegyetemen megtartott megbeszélésen szervezőbizottságot hozott létre. A szervezőbizottság első döntésének értelmében az emléknapokra 2015. június 19-21. (péntek-vasárnap) között kerül sor az említett városokban.

 

A program keretében számos tudományos és kulturális eseményre lehet számítani, melyek közül kiemelkedik Ivan Antunović kalocsai püspök emlékének szentelt tudományos-szakmai konferencia. A szervezők egyetértettek abban, hogy a kerek évforduló kiváló alkalom egy interdiszciplináris konferencia megszervezéséhez, ahol lehetőség nyílik a legújabb kutatási eredmények bemutatására és Ivan Antunović kulturális és társadalmi munkásságának újraértékelésére. A konferencia lezárásaként a szervezők konferenciakötet kiadását tervezik, melynek köszönhetően a tanácskozás eredményei szélesebb körben válhatnak ismertté.
Az emléknapok részeként a kalocsai Horvát Önkormányzat 2015. június 21-én szentmisével, koszorúzással és folklórműsorral emlékezik a városban élő és dolgozó Ivan Antunovićra.

Forrás: www.zkvh.org.rs

Linkajánló