Nemzetközi tudományos konferencia Szabadkán

Nemzetközi tudományos konferencia Ivan Antunović születésének 200. évfordulója alkalmából

 

Szabadka, 2015. június 19-20.


Felhívás

 

Az Ivan Antunović (Antunovich János) emléknapok keretében, „Ivan Antunović - a délvidéki horvátság nemzeti újjászületésének legkiemelkedőbb alakja” címmel nemzetközi tudományos konferencia kerül megrendezésre Szabadkán 2015. június 19-én és 20-án. A konferencia három ország (Horvátország, Szerbia és Magyarország), valamint hat szervezet (intézetek, egyetemi karok, egyesületek) közreműködésével valósul meg. A magyarországi (Duna-menti) horvátok múltjában kiemelkedő szerepet játszó egykori kalocsai kanonok munkásságának tudományos igényű feltárása a magyarországi horvát közösség feladata is. Ennek megfelelően a konferencia egyik társrendezője a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete lett. A közös rendezésű konferenciával Intézetünk tovább bővítette eddigi sikeres együttműködését a régió legjelentősebb kulturális és tudományos szervezeteivel.


A szervezők egyetértettek abban, hogy a kerek évforduló kiváló alkalom egy interdiszciplináris konferencia megszervezéséhez, ahol lehetőség nyílik a legújabb kutatási eredmények bemutatására és Ivan Antunović kulturális és társadalmi munkásságának újraértékelésére. A konferencia lezárásaként a szervezők konferenciakötet kiadását tervezik, melynek köszönhetően a tanácskozás eredményei szélesebb körben válhatnak ismertté.


A konferencia munkanyelve a horvát lesz, a szekciók pedig a következő témák köré szerveződnek: hittudomány, irodalom/nyelv/történelem, néprajz és művelődéstörténet. A szervezők ezúton hívják fel a téma iránt érdeklődő kutatók figyelmét, hogy részvételi szándékukat 2015. május 1-ig jelezzék a tzigmanov@zkvh.org.rs e-mail címen.

 

Szervezők

Linkajánló