Emléknap Miroslav Krleža születésének 120. évfordulója alkalmából

„A Kaptoltól a Ludovikáig“ címmel 2013. szeptember 26-án emléknapot rendeztek Miroslav Krleža születésének 120. évfordulója alkalmából a budapesti Croatica multifunkcionális termében. A rendezvény a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének, a Historion Bt. valamint a Croatica Kft. szervezésében valósult meg.

Miroslav Krleža alakja és munkássága kiemelt helyet foglal el a huszadik századi horvát-magyar kulturális kapcsolatok sorában. A horvát szerző jól beszélte a magyar nyelvet, mivel Pécsett és Budapesten is hadapródiskolák növendéke volt. Rendszeres olvasója volt a Nyugatnak, nagyra értékelte Ady munkásságát, jól ismerte a magyar irodalmat, melynek hatása tükröződik műveiben. Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori területei gyakran váltak novelláinak és regényinek helyszíneivé. Szinte összes művét lefordították magyarra, drámáit mind a mai napig, a horvát drámaírók közül a leggyakrabban adják elő magyarországi színházak.

 

Az emléknap a „Glembaji” című színdarabbal kezdődött, melynek rendezője Željko Senečić, a neves horvátországi rendező és díszlettervező. A színdarab után emlékülést tartottak, melyen neves horvátországi és magyarországi kroatisták tartottak előadást.

 

A nap utolsó pontjaként bemutatásra került Lőkös István „Od Kaptola do Ludoviceuma/A Kaptoltól a Ludovikáig” című kétnyelvű kötete, mely a „Horvát nemzettudat és magyarságélmény Miroslav Krleža életművében” alcímet viseli. A kötetet Blazsetin István mutatta be a szerző társaságában, mely Ádám Melinda fordításában jelent meg a Croatica Kft. kiadónál.

 

Forrás: Hrvatski glasnik, 2013. október 10.

Az eseményről tudósított a Glas slavonije napilap, a zágrábi Hrvatska matica iseljenika és az mno.hu.

 

Képgaléria

 

 

vagolap01-1385638984.jpg

Linkajánló