Véget ért a 14. kroatisztikai konferencia Pécsett

Idén ősszel már 14. alkalommal rendezték meg Pécsett a Nemzetközi Tudományos Kroatisztikai Konferenciát a pécsi Vasváry-villában. A több mint 70 előadó részvételével, öt szekcióban lezajlott tudományos rendezvény idén három fő témacsoport köré összpontosult:


• Horvát-magyar kiegyezés 150. évfordulója
• I. világháború befejezésének 100. évfordulója
• A Jugoszláv Komunista Pártot elítélő Kominform határozat 70. évfordulója

 

A konferencia pénteki megnyitóján (október 19.) elsőként Bagi Dániel köszöntötte a résztvevőket a Pécsi Tudományegyetem Rektorátusa nevében, továbbá beszédet tartott a pécsi Bölcsészettudományi Kar dékánja Bereczkei Tamás, az MTA Pécsi területi bizottságának alelnöke Font Márta, valamint a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete Mladen Andrlić és az Országos Horvát Önkormányzat elnöke Gugán János. A megnyitót az MHTI igazgatója, Blazsetin István moderálta, aki szintén köszöntötte a résztvevő előadókat és a meghívott vendégeket.

 

A felsorolt történelmi események jelentőségéről, utóhatásairól számos tudományág szemszögéből számoltak be a kutatók. A témák fontosságát jelképezi, hogy az események hatása kiterjedt többek között az irodalomra, nyelvre, befolyásolták a mindennapi élet szinte valamennyi szegmensét, ezért részletes elemzésük multidiszciplináris hozzáállást igényel. A megadott témák mellett a pécsi konferencián a horvát-magyar irodalmi, nyelvi, történelmi és egyéb kapcsolatokról is hallhattunk, valamint elhangzott néhány előadás egy kevésbé feldolgozott, de annál jelentősebb témakörről, a magyarországi horvátokról.

 

A kétnapos szakmai találkozó fontos részét képezik a pénteken vagy szombaton esedékes mellékprogramok is. Ezúttal október 19-én, pénteken a megújult Pécsi Horvát Színházba látogattak a konferencia résztvevői, ahol megtekinthették Miroslav Krleža klasszikus művének, Filip Latinovicz hazatérésének színpadi adaptációját. Említsük meg, hogy a Pécsi Horvát Színház első előadásáról van szó a megújult épületben, melynek bemutatóját májusban tartották.

 

A konferencia szombaton délelőtt folytatódott (október 20.), melynek zárásaként a szervezők nevében Blazsetin István összegezte a szekciók eredményeit, megköszönve az előadóknak a jelentkezést és az előadások elkészítését, nem utolsó sorban pedig köszönetet mondott az Emberi Erőforrások Minisztériumának, valamint a zágrábi Határon Túli Horvátok Központi Állami Hivatalának, hogy támogatásukkal segítették a konferencia megrendezését.

 

A konferencia szervezői: Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete, PTE Bölcsészettudományi Kar Horvát Tanszék, PAB Szlavisztikai Bizottsága, Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete

 

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

115208emmi_logo.jpg

 

NEMZ-KUL-18-1638

Linkajánló