Könyvek Éjszakája

Idén harmadik alkalommal rendezték meg Horvátországban a „Könyvek éjszakája” elnevezésű rendezvényt, melynek során minden év április 23-án „A könyv és szerzői jogok világnapját” ünneplik országszerte, többek között olyan neves szerzők halálának évfordulóira emlékezve, mint M. de Cervantes, W. Shakespeare és Inca G. de la Vega. A rendezvényt Horvátországban 2012. óta rendezik meg.


A Könyvek éjszakáját Horvátország 157 településén tartották meg. A csaknem 370 szervező (könyvtárak, könyvesboltok, kiadók, oktatási intézmények, kulturális központok, múzeumok stb.) több mint 700 programmal, felolvasóestekkel, beszélgetésekkel, filmvetítésekkel, nyereményjátékokkal, színházi előadásokkal, zenés estekkel, klasszikus könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal járult hozzá az országos rendezvény gazdag kínálatához.


A Könyvek éjszakáját a križevci-i „Franjo Marković” Városi Könyvtárban is megtartották, melynek programkínálatában 19:30-tól „A könyvek nem ismernek határokat” címmel az MHTI kiadványait dr. Blazsetin István igazgató és Bality Szilveszter tudományos munkatárs mutatták be. A križevci-i bemutató volt az egyetlen olyan bemutató az országos rendezvény keretein belül, ahol magyarországi horvát kiadványokat ismerhetett meg a horvátországi közönség.

Hrvatski glasnik, 2014.05.08.

Képgaléria

Linkajánló