XI. Vujkov Balint Emléknapok

A „Hrvatska čitaonica”Kulturális Egyesület szervezésében, valamint a Szabadkai Városi Könyvtár és a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete társszervezésében október 23-25. között 13. alkalommal rendezték meg a Vujkov Balint Emléknapokat, a vajdasági horvátok legjelentősebb irodalmi rendezvényét.


A rendkívül színes és tartalmas program során helyi és környékbeli iskolások, óvódások közreműködésével részleteket adtak elő Balint Vujkov népmesegyűjtéseiből, bemutatásra kerültek a 2013-14-ben Vajdaságban horvát nyelven megjelent új kiadványok. A rendezvény keretein belül a gyermekirodalom és a könyvtárak kérdéseivel foglalkozó kétnapos szakmai tanácskozásra is sor került. Mintegy harminc vajdasági, horvátországi és magyarországi, a témában jártas (könyvtáros, szerző, kiadó) szakértő mondta el tapasztalatait. A tanácskozáson többek között Blazsetin István, az MHTI igazgatója Magyarországi horvát gyermekirodalom címmel tartott előadást.


Október 24-én pénteken multimediális estet tartottak a Városháza Dísztermében melynek során több díj is átadásra került. Kimagasló irodalmi munkásságáért „Balint Vujkov Dida“ életmű-díjjal jutalmazták Tomislav Ketiget. A 2013-as év legjobb könyvéért járó „Emerik Pavić“-díjat Tomislav Žigmanov Bunjevački Put križa (Bunyevác keresztút) című kötete kapta. Ugyancsak átadásra került a 2011-2013. közötti időszak legjobb verseskötetéért járó Antun Gustav Matoš-díj, amivel Ante Vukov Boca bez poruke (Palack üzenet nélkül) című kötetét jutalmazták. A tekintélyes díjat a szerző lánya, Johana Vukov vette át a szűri elnökétől Blazsetin Istvántól.

 

Szerkesztőség

Linkajánló