Új székhelyen a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete

Pécs városközpontjában, a Jókai tér 11. szám alatt ünnepélyes keretek között 2018. március 5-én megnyitották a Horvát Házat, a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének és az Országos Horvát Önkormányzat pécsi irodájának új otthonát.


A megnyitón elsőként Zvonko Milas, a Horvát Köztársaság Határon Túli Horvátok Központi Hivatalának államtitkára tartott beszédet, aki megemlítette, hogy ez az átadó bizonyítja a legjobban a Magyar-Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság ajánlásainak gyakorlati megvalósulását. „Feladatunk, hogy segítsük a közösség mindennapi életének, státuszának és helyzetének javulását és ez kell, hogy legyen minden tanácskozás és megbeszélés eredménye. Biztos vagyok benne, hogy a Horvát Ház még jobb feltételeket teremt a horvát közösség számára és még inkább arra ösztönzi, hogy jobban, elszántabban és kitartóbban dolgozzon mindannak a megőrzésén, ami alapján mi horvátok felismerhetőek vagyunk – hangsúlyozta Milas.


A megjelent vendégeket köszöntötte Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Páva Zsolt, Pécs polgármestere. Mindketten elégedettségüket fejezték ki a projekttel kapcsolatban és méltatták a két nép együttműködését. „Nagyon fontos, hogy az itteni horvátság megőrizte identitását, amit a különböző kormányok, kulturális minisztériumok és intézmények együttműködésének is köszönhetünk. El kell mondanom, hogy a horvátságnak súlya van itt Pécsett. Pécs mindig is partnerként tekintett rájuk és remélem ez így marad a jövőben is” emelte ki a polgármester és azt kívánta a horvátoknak, hogy új épületüket sikeresen, örömmel és abban a szellemiségben használják, amelyben egyébként is élik mindennapjaikat.


Végül beszédet mondott Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke is, aki külön megköszönte az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy felismerte a projekt fontosságát és azt anyagilag is támogatta, valamint Pécs Városának, amely szintén együttműködéséről tett tanúbizonyságot e nem mindennapi épület megvásárlásakor.

Szerkesztőség

Fotó: Hrvatski glasnik

Linkajánló