XIII. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete (MHTI), a PTE Bölcsészettudományi Kar Szlavisztika Intézet Horvát Tanszéke, a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete és a PAB Szlavisztikai Bizottsága kétévenként tudományos konferenciát szervez.


A kétévente megrendezésre kerülő Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferenciák célja, hogy a magyarországi, a horvátországi és a környező országok tudományos közéletét a hazai horvátság tudományos teljesítményére irányítsa. A konferencián elhangzó előadások tudományos igénnyel tárják és dolgozzák fel a magyarországi horvátság múltját és jelenét, valamint a magyar-horvát illetve horvát-magyar kulturális, történeti, nyelvi, néprajzi stb. kapcsolatokat.


A konferencia munkájában számos hazai (elsősorban a horvát kisebbséghez tartozó) valamint külföldi kroatista (Horvátország, Bosznia és Hercegovina, Szerbia/Vajdaság/, Ausztria, Szlovákia, Lengyelország, Szlovénia) vesz részt.


Az idei konferencia fő témái:


- Szigetvár ostromának és Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója
- A Hrvatski glasnik hetilap 25 éves évfordulója és a Riječ folyóirat 20 éves évfordulója (horvát időszaki kiadványok Magyarországon)


Időpont: 2016. október 21-22.
Helyszín: MTA Székház, Pécs, Jurisics M. u. 44.

Jelentkezési határidő: 2016. június 31.

Munkanyelv: horvát


Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy Intézetünk a PTE BTK Horvát Tanszékével, az MTA Pécsi Akadémiai Bizottságával és a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézetével közösen szervezi a rendezvényt. A konferencia témái között hangsúlyosan jelennek meg a hazai horvát nemzetiséggel kapcsolatos kérdések és a horvát-magyar nyelvi, irodalmi, kulturális, történelmi stb. kapcsolatok.

 

Poziv-2016

PRIJAVNICA-2016

Linkajánló