Az MHTI kiadványainak bemutatója

A budapesti Croatica rendezvénytermében 2013. május 22-én került bemutatásra a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének két kiadványa. A közönség megismerkedhetett Rácz Erika a Mura-menti horvát nyelvjárásokról írt tudományos értekezésével, valamint Josip Gujaš Džuretin Iz pozadine című 2011-ben, a költő kettős évfordulója alkalmából kiadott verseskötetével.

 

Blazsetin István, az MHTI igazgatója köszöntötte a résztvevőket majd röviden kitért az Intézet kiadói tevékenységére. Barics Ernő, a PTE BTK Horvát Tanszékének nyugalmazott oktatója J. G. Džuretin munkásságáról és verseinek nyelvezetéről beszélt, míg a kötet szerkesztője, Bality Szilveszter a gyűjtemény szerkesztési koncepcióját és irodalomtörténeti jelentőségét ismertette.

 

Rácz Erika néhány szóban összefoglalta a Mura-menti horvátok történelmét, ismertette a kutatás során használt módszereket és elmondta mi motiválta munkájának során. Đuro Blažeka, a könyv recenzense, a Zágrábi Tudományegyetem Tanítóképző Karának oktatója, a horvát dialektológia jeles művelője hangsúlyozta, hogy a monográfia olyan adatokra is rávilágít, amikre a kutatók eddig nem figyeltek oda. A rendezvény végén Horvát Csaba, a Croatica igazgatója a kiadó gondozásában megjelent könyvekből összeállított ajándékcsomaggal köszönte meg a résztvevők közreműködését.

 

Képgaléria

Linkajánló