Az MHTI bemutatkozott Zágrábban

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetét az Országos Horvát Önkormányzat alapította 2004-ben. Az elmúlt több mint egy évtizedben számos rendezvény köthető a nevéhez, kiadói tevékenysége keretében 17 kötet jelent meg és szoros együttműködést alakított ki több horvát intézménnyel is a régió különböző országaiból. A zágrábi Hrvatska matica iseljenika (HMI) székhelyén 2015. november 17-én tartott kollokviumon bemutatásra került az Intézet eddigi tevékenysége. Az elért eredményekről és a jövőbeni tervekről többek között a HMI elnöke Marin Knezović, a Zágrábi Magyar Kulturális Intézet igazgatója Sokcsevits Dénes, a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézetének igazgatója Tomislav Žigmanov és az MHTI egykori és jelenlegi igazgatója – Barics Ernő és Blazsetin István beszéltek.


A felszólalók külön kiemelték a pécsi Intézet kiadói tevékenységét, különösképpen a „Biblioteka Nova“ sorozatot, melyben számos szerző publikálhatta kutatásainak eredményeit, valamint az Intézet kétévente megjelenő konferenciakötetét, ahol számos, a magyarországi horvátok számára kiemelten fontos tanulmány jelent meg. Szó esett az Intézet alapításának körülményeiről és okairól, a pécsi és szabadkai intézetek szoros együttműködéséről és a földrajzi és nyelvi határokon átnyúló együttműködés fontosságáról.


Az elmúlt 11 évben az MHTI számos rendezvényt szervezett önállóan, vagy társszervezőként. Magyarország szinte minden horvátok lakta régiójában voltak kezdeményezései, amik a horvát kultúra és tudomány magyarországi fejlődését célozták. Összes rendezvénye közül talán a kétévente Pécsett megrendezésre kerülő Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia a legjelentősebb, hiszen horvátországi, magyarországi, szerbiai, ausztriai és a térség más országaiból érkező kutatók részvételével zajlik. Blazsetin István, aki 2010-ben vette át az Intézet vezetését, bemutatta az elmúlt öt év eredményeit, kiemelve néhány jelentősebb kiadványt illetve rendezvényt. Tovább dolgozva az eredeti célokon, ebben az időszakban nagy hangsúly kapott az Intézet internetes megjelenése, amiről Bality Szilveszter tudományos munkatárs beszélt illetve bemutatta a www.mhti.hu honlapot.


A jövőbeni tervek közül a pécsi Intézet, és talán az egész magyarországi horvát közösség eddigi legnagyobb projektjét, a Magyarországi horvátok lexikonjának kiadását emeljük ki. Az első megbeszélésre Budapesten került sor, ahol azzal a céllal kerültek terítékre a tervezett projekttel kapcsolatos elvi problémák, hogy lehetőség szerint, a lexikonnal kapcsolatban egységes álláspont alakuljon ki.

 

Szerkesztőség

Linkajánló