Lezárult a XIII. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia Pécsett

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete (MHTI), a PTE Bölcsészettudományi Kar Szlavisztikai Intézet Horvát Tanszéke, a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete és a PAB Szlavisztikai Bizottsága kétévenként kroatisztikai tudományos konferenciát szervez. Az idei 13. konferenciára 2016. október 21-22-én került sor az MTA Pécsi Akadémiai Bizottsága székházában.


A konferencia fő témái jelentős évfordulókhoz kapcsolódtak. Szigetvár ostromának és Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója alkalmából számos előadás a Zrínyi család szerepét elemezte horvát, magyar és közép európai kontextusban. A magyarországi horvátok hetilapjának a „Hrvatski glasniknak“ 25. illetve az első magyarországi horvát irodalmi folyóirat a „Riječ” 20. évfordulója alkalmából több előadás foglalkozott az anyanyelvi folyóiratok Horvátországon kívüli horvát közösségek életében betöltött szerepével és jelentőségével.


A konferenciát 2016. október 21-én 11 órakor dr. Berke Gyula a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese nyitotta meg. A résztvevőket köszöntötte dr. Bereczkei Tamás a PTE Bölcsészettudományi Karának dékánja, Zvonko Milas a Határon Túli Horvátok Központi Állami Hivatalának vezetője, Stjepan Sučić a Matica hrvatska alelnöke, Vesna Haluga a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulasszonya és Gugán János az Országos Horvát Önkormányzat elnöke. A megnyitót Ružica Pšihistal, Heka László és Stipe Botica plenáris előadásai követték.


A XIII. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia programjában szereplő 74 előadás közül 38 foglalkozott Szigetvár ostromával és a Zrínyi család horvát kultúrában betöltött szerepével. Horvátországi és magyarországi résztvevők mellett a kétnapos konferencia munkájában szerbiai, boszniai, szlovéniai, ausztriai, csehországi, szlovákiai és lengyelországi kutatók is részt vettek.


Dr. Blazsetin István igazgató és Bality Szilveszter tudományos munkatárs a Baranya Megyei Közgyűlés Dísztermében mutatták be a 2014-ben megtartott XII. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia előadásainak írásos változatait magába foglaló konferenciakötet. A programot a Zágrábi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának kórusa a „Concordia discors” nagysikerű koncertje zárta.


A kétnapos rendezvény zárásaként a konferencia résztvevői Szigetvárra látogattak, ahol megtekintették a Magyar – Török Barátság Parkot, valamint a felújított szigetvári várat. Végh Andor és Kitanics Máté szakmai vezetésével a résztvevők megismerkedhettek az utóbbi években végzett szigetvári ásatások eredményivel, melyek célja I. Szulejmán szultán türbéjének megtalálása volt.


A konferencia szervezői köszönetet mondanak a Határon Túli Horvátok Központi Állami Hivatalának és a Matica hrvatskanak, hogy vállalták a rendezvény védnökségét valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a PTE Bölcsészettudományi Karának és a Horvát Köztársaság Pécsi Főkonzulátusának, hogy anyagilag is támogatták a konferenciát.


A XIII. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia Szervezőbizottsága: Blazsetin István, Tomislav Žigmanov, Bockovac Tímea, Bality Szilveszter, Horváth Katalin, Drinócziné Molnár Magdolna.

 

A XIII. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia programját itt tekinthetik meg. 

Szerkesztőség

Linkajánló