Stjepan Blažetin: Rasuto biserje - könyvbemutató Szegeden

Antologija hrvatske poezije u Mađarskoj 1945-2000 (A magyarországi horvát költészet antológiája 1945–2000) – könyvbemutató a Dugonics András Horvát–Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület és a Szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében a szegedi Somogyi-könyvtárban 2013. június 7-én (péntek) 17.30-kor.

 

A Szétszórt gyöngyszemek az első magyarországi horvát verses antológia. A kötetben azok a szerzők találhatók, akik 1945 és 2000 között alkottak és legalább egy verseskötetet sikerült megjelentetniük. A Szétszórt gyöngyszemek áttekintést nyújt a II. világháború utáni magyarországi horvát költészetről, a válogatás ugyanakkor az esztétikai kritériumoknak is eleget kíván tenni.

 

Az antológia 18 szerző (Matija Kovačić, Marija Vargaj, Roza Vidaković, Mate Šinković, Marga Šarac, Josip Gujaš Džuretin, Marko Dekić, Ljudevit Škrapić, Đuro Pavić, Stipan Blažetin, Katarina Gubrinski Takač, Branko Filaković, Jolanka Tišler, Matilda Bölcs, Đuso Šimara Pužarov, Ladislav Gujaš, Stjepan Blažetin, Timea Horvat) 140 versét tartalmazza. A versek legnagyobb része horvát irodalmi nyelven íródott, de beválogatásra kerültek a különböző horvát nyelvjárásokon keletkezett alkotások is. Mate Šinković, Ljudevit Škrapić, Matilda Bölcs és Timea Horvat elsősorban a nyugat-magyarországi horvátok helyi nyevljárásán, míg Jolanka Tišler szülőfalujának kaj-horvát nyelvjárásán alkot. A többi szerző a horvát irodalmi nyelvet használja, de verseikben egyszer-egyszer a helyi nyelvjárás is felbukkan.

 

A kötet a szerkesztő, Stjepan Blažetin A magyarországi horvátok irodalmának története 1945-től napjainkig című utószójával és a kötet szerzőinek életrajzával zárul.

 

Forrás: www.konyvhetszeged.sk-szeged.hu

Képgaléria

Linkajánló