Konferencia a magyarországi nemzetiségek integrációjáról

„Együttélési modellek a Kárpát-medencében. Történelmi tapasztalat és hagyomány: nemzetiségek integrációja a Kárpát-medencében” címmel konferenciát szerveztek 2016. június 8-9-én Kövér László, az Országgyűlés elnökének fővédnökségével Budapesten.


A konferencia első napjának a Néprajzi Múzeum adott otthont. A meghívottakat Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója és Fülöp Attila, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár köszöntötték. A délelőtti és délutáni szekció során elsősorban néprajzi szemszögből mutatkozott be a 13 magyarországi nemzetiség. „A Kárpát-medencében élő horvátok hagyományairól” címmel tartott előadást dr. Horváth Sándor, a Magyar Néprajzi Társaság Nemzetiségi Szakosztályának elnöke.


A konferencia június 9-én folytatódott az Országház Felsőházi termében, ahol köszöntőt mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Turgyán Tamás örmény szószóló és Bodó Sándor, a Magyar Néprajzi Társaság elnöke. A délelőtti szekció során történelmi témájú plenáris előadásokat hallhatott a közönség. A konferencia délután néprajzi előadásokkal folytatódott. Negyven éves „A magyarországi nemzetiségek néprajza” kiadványsorozat címmel többek között előadást tartott a kiadványsorozat volt főszerkesztője dr. Eperjessy Ernő, majd bemutatásra kerültek a sorozat legújabb kötetei. A „Magyarországi horvátok néprajza” című kötetet dr. Horvát Sándor szerkesztő mutatta be. A kiadvány a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete, valamint a Magyar Néprajzi Társaság gondozásában jelent meg. A kétnapos konferencia főszervezője a Nemzetstratégiai Kutatóintézet volt, társszervezőként az Országgyűlés Örmény Szószólói Kabinetje, a Magyar Néprajzi Társaság, a Néprajzi Múzeum, a Magyar-Erdélyi Magyarörmény Egyesület és az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége működtek közre.

Linkajánló