16. Marija Jurić Zagorka Napok

Immáron 16. alkalommal Marija Jurić Zagorka emléknapokat rendeztek Zágrábban, idén az írónő halálának 65. évfordulója alkalmából. Marija Jurić Zagorka tiszteletére minden évben emléknapokat szerveznek, amelyek színes programokkal idézik fel az írónő munkásságát, regényeinek szereplői jelmezes séták során elevenednek meg Zágráb belvárosában, valamint közös megemlékezést tartanak szobránál és sírhelyénél.
Az emléknapokon belül kétnapos tudományos-irodalmi összejövetelt is szerveznek, amely idén november 25-én és 26-án került megrendezésre. A „Marija Jurić Zagorka – élete, munkássága, öröksége” című konferencia minden évben újabb témakört boncolgat, idén „Az egészségről és betegségről: a medikalizációtól a patologizálásig” témakörbe tartozó előadásokra hívták fel a figyelmet. Ezen kívül számos olyan témával is érkeztek az előadók, amelyek Zagorka műveihez, illetve az első horvát újságírónő, népszerű regényíró és bátor aktivistával kapcsolatosak.
Az MHTI tudományos munkatársa, Trubics Lilla doktori disszertációját Marija Jurić Zagorka magyarokhoz való viszonyának szentelte, a magyarságról alkotott imagológiai képének témáját kutatja. Így a konferencián Zagorka „Roblje” című regényének imagológiai olvasata címmel tartott előadást. Az irodalmi összejövetel helyszíne az írónő emléklakása, amely Zágráb központjában, a híres Dolac piacnál található.

Szerkesztőség

Linkajánló