Horvátországi tanulmányút (Sisak, Zrin, Ozalj, Zágráb)

A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete és a Pécsi Tudományegyetem, Horvát Tanszék szervezésében a tanszék hallgatói, valamint oktatói és az Intézet munkatársai 2018. április 19-től 21-ig horvátországi tanulmányi kiránduláson vettek részt. A Horvát Köztársaság pécsi Főkonzulátusa és Sziszek-Monoszló megye (horvátul Sisačko-moslavačka županija) együttműködése által a csoport Sisak városban kapott szállást valamint a megye három napos gazdag kulturális és történelmi programot kínált a csoportnak.

 

Első nap a hallgatókat és tanáraikat a megyei közgyűlés elnöke, Žinić Ivo köszöntötte, majd Sisak városban és annak történelmi központjában vezették körbe a csoportot. Második nap az út folytatódott Petrinyába, ahol a petrinyai Tanítóképző Főiskolán a vendégeket prof. dr. sc. Zdenko Braičić tanszékvezető fogadta, ezután a csoport betekinthetett a Főiskola munkájába és meglátogatott egy szemináriumot, melynek témája a gyermekirodalom volt.

 

A nap második felében Zrínbe látogattak el a diákok, a horvát nemesi Subics család, későbbi nevükön Zrínyi család egykori névadó településére. A 13. századi vár romjait megtekintve a tanulmányút Hrvatska Kostajnica felé folytatódott, ahol többek között Lederer Goran, a Honvédő háborúban elhunyt horvát újságírónak állított fotó objektív alakú emlékművét tekintette meg a csoport. Délután a résztvevők az Una folyó másik partján fekvő városban, Bosznia-Hercegovinában található Bosanska Kostajnicában ebédeltek.

 

Az út harmadik napján a csoport Ozalj városba látogatott el, ahol a Zrínyi és a Frangepán család történelmét elevenítették fel, ezután Horvátország fővárosában két múzeumot tekintettek meg: a Szakítások Múzeumát és Oroszország legnagyobb múzeumából, az Ermitázsból érkezett Nagy Katalin cárné kiállítását. A program Zágráb történelmi központjában zárult, a résztvevők pedig új kulturális és irodalmi tudással gyarapodva indultak vissza otthonaikba.

 

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

115208emmi_logo.jpg

 

NEMZ-KUL-18-1640

Linkajánló