Horvát napok és horvát szakos hallgatók találkozója Baján

A bajai Eötvös József Főiskola Nemzetiségi és Idegennyelvi Intézetének szervezésében 2014. március 27-én és 28-án kétnapos rendezvényt tartottak Horvát Napok címmel. A rendezvény vendége Julijana Matanović volt, a Zágrábi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatója és népszerű horvát író. A Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének köszönhetően a programon részt vettek a pécsi Horvát Tanszék hallgatói és oktatói valamint az MHTI munkatársai.


A délelőtti órákban a pécsi Horvát Tanszék hallgatói és oktatói valamint az MHTI munkatársai Mohácson is megálltak és meglátogatták a város közelmúltban átadott illetve megújult kulturális intézményeit. A Busóudvarban a hallgatók átérezhették és megcsodálhatták a Busójárás karneváli hangulatát, megismerkedhettek a legrégebbi és legújabb maszkokkal egyaránt, kellékekkel, öltözékekkel, melyek a rendezvény elengedhetetlen tartozékaivá váltak. Meglátogatták a Kanizsai Dorottya Múzeum nemrég átadott új épületét is, ahol a magyarországi horvátok tárgyi kulturális örökségét bemutató tárlat is helyet kap.


A nap legfontosabb eseményére a délutáni órákban került sor. A bajai, pécsi és szombathelyi hallgatók, valamint oktatók részt vehettek Julijana Matanović előadásain. Elsőként Ivo Andrić, Nobel-díjas szerző műveit vette górcső alá és kiemelte, hogy Andrić művészetének egyik legfontosabb sajátossága, hogy érdekes történetek elbeszélésére törekszik. Emellett arról is szó esett milyen hatással van a kortárs horvát prózairodalomra. Az írónővel a délután második felében Morana Plavac, a bajai EJF Nemzetiségi és Idegennyelvi Intézetének horvátországi lektora, a rendezvény egyik szervezője beszélgetett. A beszélgetés során Julijana Matanović visszaemlékezett írói munkásságának kezdeteire, legfőbb mozgatórugóira és a leggyakrabban boncolgatott témákra. Beszélt az eddig megjelent könyveiről és jövőbeni terveiről. A közönség tetszését, számos kötet ellenére a „Miért hazudtam nektek” („Zašto sam vam lagala“) című, 1997-ben megjelent regénnyel nyerte el. A beszélgetésbe a közönség is bekapcsolódhatott, mely ki is használta az alkalmat, hogy még több részletet tudjon meg a szerzőnő munkásságáról és a mai horvát irodalomról.

Szerkesztőség

Képgaléria

Linkajánló