A „Hercegszántói horvát tájszótár“ zágrábi bemutatója

A Matica hrvatska Nagytermében 2017. június 1-én került bemutatásra Mándity Zsivkó „Hercegszántói horvát tájszótára“. Az esemény a pécsi Intézet és a Matica hrvatska szervezésében valósult meg. A megjelenteket a szervezők nevében Stjepan Damjanović akadémikus, a Matica hrvatska elnöke és Blazsetin István, az MHTI igazgatója köszöntötték.


Az egyik legrégebbi és legjelentősebb horvát kulturális intézmény zágrábi központjában tartott könyvbemutató kiemelt jelentőséggel bír a magyarországi horvátok számára – jegyezte meg a pécsi Intézet igazgatója – mert az ilyen bemutatók lehetőséget nyújtanak a magyarországi horvátok számára, hogy fenntartsák és tovább erősítsék kapcsolataikat az anyaországgal.


A 2016-ban megjelent tájszótárat dr. Mira Menac Mihalić a Bölcsészettudományi Kar Dialektológiai és Nyelvtörténeti Tanszékének egyetemi tanára mutatta be. A szerző eddigi életútjáról és gazdag szakmai tevékenységéről a kötet egyik szakmai lektora, dr. Gorjánácz Zsivkó beszélt részletesen. Végül maga a szerző is felszólalt és megköszönte a szervezőknek a lehetőséget, hogy a szótár bemutatásra kerülhetett a Matica hrvatska zágrábi központjában is. A jelenlévők megtudhatták, hogy a szótár fél évszázados munka eredményeként jött létre, ugyanis Mándity Zsivkó mintegy ötven éve kezdte azt a gyűjtőmunkát, aminek során számos népdalt, verset, mondát és egyéb hercegszántói sokác népi költeményt gyűjtött össze és adott közre fokozatosan. Maga a szótár az említett gyűjtőmunka megkoronázásának is tekinthető, hiszen segítségével talán nem merül feledésbe a hercegszántói horvátok gazdag nyelvjárása.


Szerkesztőség

Linkajánló