XIII. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia – Tanulmánykötet

A 2017-ben megjelent konferenciakötetben a XIII. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencián (Pécs, 2016. október 21-22.) elhangzott előadások írásos változatát sikerült közreadni. A kiadvány címe horvát nyelven: XIII. MEĐUNARODNI KROATISTIČKI ZNANSTVENI SKUP - ZBORNIK RADOVA.


Az utolsó konferencia fő témái jelentős évfordulókhoz kapcsolódtak. Szigetvár ostromának és Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója alkalmából számos előadás a Zrínyi család szerepét elemezte horvát, magyar és közép európai kontextusban. A magyarországi horvátok hetilapjának a „Hrvatski glasniknak“ 25., illetve az első magyarországi horvát irodalmi folyóirat a „Riječ” 20. évfordulója alkalmából több előadás foglalkozott az anyanyelvi folyóiratok Horvátországon kívüli horvát közösségek életében betöltött szerepével és jelentőségével. A XIII. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia programjában szereplő 74 előadás közül 38 foglalkozott Szigetvár ostromával és a Zrínyi család horvát kultúrában betöltött szerepével.


A konferencia rekordszámú résztvevőihez mérten a kötet szerkesztőségéhez ugyanilyen mennyiségű tanulmány érkezett. A tanulmánykötetben 51 tanulmány szerepel összesen 604 oldalon. A tanulmányok a következő témacsoportokra lettek osztva: 1. Plenáris előadások; 2. Zrínyiek – színház, költészet, nyelv; 3. A Zrínyiek és az imidzs; 4. Újságok, folyóiratok; 5. Nyelvészet; 6. Irodalom, identitás, kisebbségek.


Horvátországi és magyarországi szerzők mellett a konferencia tanulmánykötetében szerbiai, boszniai, szlovéniai, ausztriai, csehországi, szlovákiai és lengyelországi kutatók is helyet kaptak.

 

A kötet megjelenését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

115208emmi_logo.jpg

 

NEMZ-KUL-17-0710

 

 

 

Nyelv: horvát

Kötés: puhatáblás
Oldalak száma: 604
Kiadás éve: 2017
Kiadó: Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete
ISBN: 978-963-89731-3-9

Linkajánló