XII. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencia – Tanulmánykötet

A 2014 októberében Pécsett megrendezett XII. Nemzetközi Kroatisztikai Tudományos Konferencián elhangzott előadások írásos változatát tartalmazó konferenciakötet 2015-ben jelent meg a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének gondozásában. A kiadványt Blazsetin István intézetigazgató szerkesztette, a lektorálást pedig Prodán Ágnes, Barics Ernő és Sokcsevits Dénes végezték. A borítótervért István László a felelős, a nyomdai előkészítésért Martin Dániel, a nyomdai munkálatokkal pedig a pécsi Kódex Nyomda Kft. lett megbízva.


A konferenciakötet 517 oldalon 37 tanulmányt közöl. Az első részben a két plenáris előadás kapott helyet: Ljiljana Kolenić Hrvatski književni jezik u vrijeme Antuna Gustava Matoša (A horvát standar nyelv Antun Gustav Matoš korában) és Krešimir Bagić Devedesete. Lakše ih je voljeti iz daljine (A kilencvenes évek. Könnyebb volt őket távolról szeretni). A következő két fejezet két jeles évfordulónak állít emléket: 2014-ben volt 100 éve, hogy elhunyt Antun Gustav Matoš a XIX. század végének és a XX. század elejének kiemelkedő horvát írója és az I. világháború is 100 éve kezdődött. A negyedik fejezetben nyelvtudományi és neveléstudományi, az ötödikben pedig irodalomtudományi és művelődéstörténeti munkák kaptak helyet. A konferenciakötet értékes információkkal szolgálhat a magyarországi horvátokkal, a horvátok egyetemes kultúrájával illetve a magyar-horvát történelmi, irodalmi, nyelvi stb. kapcsolatokkal foglalkozó kutatók, diákok és minden érdeklődő számára.


A kötet megjelenését a NEMZ-KUL-15-0441 azonosító számon nyilvántartott pályázat keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

 

Nyelv: horvát

Kötés: puhatáblás
Oldalak száma: 517
Kiadás éve: 2015.
Kiadó: Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete
ISBN: 978-963-89731-1-5
Ár: 2000 HUF

Linkajánló